Arvonlisäveron tuotto yllätti: "Kotimainen kulutus pysynyt yllättävänkin hyvänä"

Verohallinnon mukaan arvonlisäveron tuoton kasvuvauhti on ollut "selvästi positiivisempi" kuin kahtena viime vuonna. Valtiovarainministeriö pettyi viennin heikkenemisestä kertoviin lukuihin.

2.8.2016 16:40

Arvonlisävero on tuonut valtion kassaan tänä vuonna odotettua enemmän tuloja. Tämä kertoo siitä, kuinka Suomen hentoinen talouskasvu nojaa viennin vaikeuksien keskellä ennen kaikkea kotimaiseen kulutukseen.

Suurin potti valtion tuloista tulee arvonlisäverosta.

Verohallinnon mukaan arvonlisäveron nettokertymä kasvoi tammi–kesäkuussa 200 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavasta ajasta. Prosentteina kasvua tuli 2,9 prosenttia. Hallitus ennakoi viime syksynä talousarvioesityksessään, että kaiken kaikkiaan arvonlisäpotti kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia.

Verohallinto korostaa, että arvonlisäveron kasvuvauhti on ollut "selvästi positiivisempi" kuin kahtena viime vuonna.

– Kotimainen kulutus on pysynyt yllättävänkin hyvänä tässä taloustilanteessa, arvioi Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Verohallinnon mukaan arvonlisäveropotin kasvu tuli ennen kaikkea kaupasta ja rakentamisesta. Teollisuudessa arvonlisäveropalautukset pienenivät, mikä verohallinnon mukaan useimmiten kielii viennin vähenemisestä.

– Huolestuttavinta näissä verohallinnon luvuissa on se, että vienti ei edelleenkään vedä. Tämä on pettymys, toteaa finanssineuvos Elina Pylkkänen valtiovarainministeriöstä.

Finanssineuvos: Varovaisen iloisia uutisia

Talouskasvun piristyminen on kaiken kaikkiaan vauhdittanut valtion verotulojen kasvua tänä vuonna.

Verohallinnon mukaan verojen nettokertymät kasvoivat tammi–kesäkuussa 557 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavasta ajasta. Kasvua tuli 1,9 prosenttia. Potissa eivät näy tullin ja liikenteen turvallisuusviraston Trafin keräämät verot.

– Kasvu näyttäisi olevan linjassa sen kanssa, mitä valtion budjettia tällä vuodelle laadittaessa ennakoitiin. Sen verran pieniä muutokset ovat, Kirkko-Jaakkola kuvailee.

Suurin osa potin kasvusta tulee palkkojen ja eläkkeiden tuomista verotuloista. Kaiken kaikkiaan verohallinnon henkilöasiakkaiden tuloveropotti kasvoi 327 miljoonalla.

Sitä kasvattivat työllisyyden ja ansioiden parantuminen.

– Palkkasumman kasvu on ollut hieman ennakoitua parempaa. Mutta ei tämä mitään riemunkiljahduksia vielä aiheuta. Täytyy muistaa, että kyse on vasta varovaisista merkeistä oikeaan suuntaan, valtiovarainministeriön Pylkkänen sanoo.

Verohallinto korostaa, että potin kasvua hidastaa tuloverotukseen tälle vuodelle tehdyt kevennykset. Verokertymää pienentävät muun muassa tuloveroasteikkoon tehty 1,2 prosentin inflaatiotarkistus ja työtulovähennyksen enimmäismäärän nosto 235 eurolla 1 260 euroon.

Taloustilanteen kohentumisesta kertoo myös yritysten maksaman yhteisöveropotin kasvu. Veroa kertyi tammi–kesäkuussa 3,5 prosenttia eli 87 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten.

– Yhdessä palkkasumman kasvun kanssa tämä tarjoaa taloustilanteesta varovaisen iloisia uutisia, analysoi Pylkkänen.

Ei uutta liikkumavaraa budjettiriiheen

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen elo–syyskuun vaihteessa.

Ensi vuoden budjetin laadintaan veropotin kasvu ei näytä tarjoavan uutta liikkumavaraa, koska luvuissa ei ole suurta eroa ennakoituun. Budjetin liikkumavara on jo valmiiksi pieni.

– Ei tämä siihen helpotusta tuo, toteaa Pylkkänen.

Pylkkänen korostaa, että hallitus on keventämässä ensi vuonna ansiotulojen verotusta kilpailukykysopimuksen vastineeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?