Uudet luvut hämmentävät – kasvaako Kiinan talous vai ei?

Kiinassa tänään julkistetut teollisuuden ostopäällikköindeksit olivat keskenään erisuuntaisia. Hallituksen kertoma luku aleni heinäkuussa kesäkuusta. Yksityisten tutkimuslaitosten indeksi sen sijaan kohosi.

1.8.2016 8:28

Kiinan tilastokeskuksen laskema teollisuuden ostopäällikköindeksi aleni heinäkuussa 49,9:ään kesäkuun 50,0:sta. Uutistoimisto Bloombergin keräämien tietojen perusteella ekonomistit odottivat lukeman pysyvän entisellään.

Sen sijaan kiinalaisen taloustietoa tarjoavan Caixin Median ja brittiläisen tutkimuslaitos Markitin julkistama ostopäällikköindeksi näytti teollisuustuotannon kasvaneen edelliskuusta. Lukema kohosi 50,6:een kesäkuun 48,6:sta. Nousu ylitti odotukset.

Kiina on maailman toiseksi suurin talous, minkä vuoksi sen indeksejä seurataan tarkasti.

Virallista ostopäällikköindeksiä painoi uusien vientitilausten lasku. Myös Etelä-Korean vienti laski viime kuussa, mikä viittaa siihen, että maailmanlaajuinen kysyntä pysyttelee vaisuna. Jos indeksi on yli 50, talouden ennakoidaan kasvavan ja päinvastoin.

Commerzbankin ekonomisti Zhou Hao huomautti uutistoimisto Bloombergille, että yleensä markkinoilla painotetaan Caixinin lukua enemmän kuin tilastoviranomaisten tietoa.

– Kokonaiskuvan saadaksemme meidän täytyy pysytellä lukemien puolivälissä, hän arvioi.

Kiinan tilastokeskuksen mukaan palvelualoilla tuotanto sen sijaan vahvistui edelleen. Niiden ostopäällikköindeksi kohosi 53,9:ään 53,7:stä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?