Turkissa kuohuu ja paine EU-johtajia kohtaan kasvaa – "Pakolaissopimus täytyy neuvotella uudelleen" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turkissa kuohuu ja paine EU-johtajia kohtaan kasvaa – "Pakolaissopimus täytyy neuvotella uudelleen"

Euroopan unionin ja Turkin välinen pakolaissopimus pitäisi neuvotella uudelleen, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari sanoo. Tilanne voisi suosia EU:ta, Tampereen valtio-opin professori Tapio Raunio toteaa.

­

25.7.2016 16:46 | Päivitetty 25.7.2016 17:17

Turkin vallankaappausyritys ja sitä seuranneet presidentti Recep Tayyip Erdoganin toimet voivat pakottaa Euroopan unionin (EU) arvioimaan uudelleen Turkin kanssa solmimaansa turvapaikanhakijoita koskevaa sopimusta.

– Sopimus täytyy neuvotella uudelleen. Tässä on vain kaksi huonoa ratkaisua. Toinen on se, että sopimus purkaantuu. Vielä huonompi on se, että EU ikään kuin hyväksyy Erdoganin politiikan, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari sanoo Taloussanomille.

Turkin viranomaiset ovat erottaneet, pidättäneet virasta tai asettaneet tutkintaan yli 60 000 sotilasta, tuomaria, opettajaa ja virkamiestä, uutistoimisto Reuters kertoo. Erdogan on myös väläyttänyt mahdollisuutta kuolemanrangaistuksen palauttamiseen.

Jaakonsaaren mukaan tämänhetkistä tilannetta voi kuvata valinnaksi ruton ja koleran välillä.

Joko EU sulkee silmänsä Erdoganin toimilta tai pitää kiinni omista periaatteistaan ja ottaa riskin, että Turkin itsevaltainen presidentti antaa turvapaikanhakijoille mahdollisuuden jatkaa matkaansa muualle Eurooppaan.

– Sopimus oli jo tehtäessä erittäin rankka myönnytys Turkille. Kaikki nielivät sen, koska se hyödytti molempia osapuolia. Erdoganin politiikan aivan hillitön kiristyminen on kuitenkin uusi tilanne, hän arvioi.

"Populismin uusi aalto olisi tuhoisaa Schengenille"

Jaakonsaari sanoo, että pakolaissopimuksen osalta Turkilla voi edelleen olla käsissään paremmat kortit kuin unionilla: Erdogan voi halutessaan "avata portit Eurooppaan".

Tällaisia uhkauksia kuultiin esimerkiksi alkuvuodesta, kun EU ja Turkki neuvottelivat sopimuksen ehdoista.

Ankaraa arvostelua herättänyt sopimus tuli voimaan maaliskuussa. Sen keskeinen idea on rajoittaa Turkista etenkin Kreikan saarille saapuvien ihmisten määrää.

Vastineeksi Turkille luvattiin EU-jäsenyysneuvotteluiden vauhdittamista, viisumivapautta ja rahaa. Sopimuksen avulla EU halusi turvata vapaan liikkuvuuden sekä vastata ilmapiiriin, jossa monet EU-maat kokivat tulijoiden määrän ylittäneen jonkinlaisen sieto- ja kestokyvyn.

Jos EU tai Turkki irtautuisivat sopimuksesta ja jos Turkki todella toteuttaisi uhkauksensa niin sanottujen porttien avaamisesta, vapaa liikkuvuus Schengen-alueella voisi rapautua.

– Monissa maissa sietokyky on jo äärimmillään, mitä tulee pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin. On riski, että voimakas populistinen kritiikki nousee koko EU:ta ja Schengeniä kohtaan. Populismin uusi aalto olisi tuhoisaa Schengenille ja Euroopan unionille, Jaakonsaari sanoo.

Osa Schengen-maista palautti sisärajoilleen väliaikaiset tarkastukset tulijoiden määrän hillitsemiseksi.

Rajatarkastusten muuttuminen pysyviksi tulisi EU-maille kalliiksi. Yhden arvion mukaan Schengenistä luopuminen voisi seuraavan kymmenen vuoden aikana maksaa jopa 1 400 miljardia euroa.

EU:n hankala lipsua asettamastaan rajasta

Sopimuksesta irtautumisen hinta riippuisi lopulta pakolaispaineesta, huomauttaa Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Välimeren yli Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastojen mukaan Kreikkaan saapui kesäkuussa 1 554 turvapaikanhakijaa ja muuta tulijaa, kun vuosi sitten määrä oli 31 318.

Lukuihin ei kuitenkaan kannata tuudittautua: Syyrian sota ei ole ohi, ja suurhyökkäys terroristijärjestö Isisin hallitsemaan Mosulin kaupunkiin Irakissa voi johtaa vuoden suurimpaan humanitääriseen kriisiin, Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina.

Tällä hetkellä tilanne on odottava. EU:n ehdoton raja vaikuttaa olevan Turkin suunnittelema kuolemanrangaistuksen käyttöönotto. Ehdottomista rajoista on lipsuttu ennenkin kansainvälisessä politiikassa, mutta Turkin suuntaan EU-päättäjien viesti on ollut selvä.

Muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ilmoittanut Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden katkeavan välittömästi, jos maa palauttaa kuolemanrangaistuksen.

– Suhtautuminen kuolemanrangaistukseen on jo etukäteen nostettu hyvin vahvasti esille, joten siinä EU:n lipsuminen on huomattavan hankalaa, Raunio sanoo.

Toisin kuin Jaakonsaari, Raunio arvioi, että pakolaiskysymyksessä valttikortti on luisunut Erdoganin käsistä.

– Kun ottaa huomioon Erdoganin käynnistämien toimenpiteiden laajuuden, ne heikentävät hänen mahdollisuuksiaan käydä kauppaa EU:n kanssa. Turkin tapahtumat on niin laajalti tuomittu, että se ei voi olla näkymättä.

Kenties tässä olisi EU:n tilaisuus päästä irti huonosta diilistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?