Suomelle kova päästövähennystavoite – "Nostaa kuljetuskustannuksia"

Komissio esittää Suomelle odotuksia kovempaa päästövähennystavoitetta liikenteeseen, lämmitykseen, jätehuoltoon ja maatalouteen.

20.7.2016 17:34

Euroopan komissio esittää, että Suomen on vähennettävä kasvihuonepäästöjä 39 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Komissio julkisti tänään esitykset siitä, kuinka paljon kunkin jäsenvaltion olisi vähennettävä kasvihuonepäästöjä vuosien 2021–2030 aikana. Eri maiden leikkaustarpeet ovat 0–40 prosenttia.

Suomen kanssa sama tavoite asetettiin Tanskalle. Kovempi tavoite on vain Ruotsilla ja Luxemburgilla. Kovia, 40 prosenttia lähenteleviä leikkaustavoitteita esitetään lisäksi muun muassa Saksalle, Ranskalle ja Iso-Britannialle.

Sen sijaan esimerkiksi Kroatiassa, Unkarissa ja Puolassa riittävät vain seitsemän prosentin vähennykset. Virossa päästöjä on leikattava 13 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

Esitys koskee päästökaupan ulkopuolisia sektoreita eli liikennettä, lämmitystä, jätehuoltoa ja maataloutta. Lisäksi komissio antoi ehdotuksen maankäyttö- ja metsäsektorin päästöjen ja nielujen laskennasta.

– Suomen päästövähennystavoite näillä aloilla on kova, 39 prosenttia. Se on tiukempi kuin odotimme, sillä valmistauduimme 37–38 prosentin tavoitteeseen. Meidän on tarkistettava huolella komission laskentamenetelmät ja lähtötiedot, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tiedotteessa.

Hän kertoo, että tavoitteen saavuttamisen helpottamiseksi tarjotaan joustokeinoja, mutta niiden hyödyntämismahdollisuuksiin liittyy vielä epävarmuutta.

Nykyinen vuoteen 2020 ulottuva Suomen päästövähennystavoite on 16 prosenttia.

EK:n johtavan asiantuntijan Tiina Haapasalon mukaan esimerkiksi Valtion taloudellinen tiedotuskeskus (VATT) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat arvioineet, että uusi tavoite tarkoittaa merkittävää nousua kuljetuskustannuksiin.

EK sanoo päätösten vaikuttavan kaikkiin kuljetuksia käyttäviin yrityksiin, mukaan lukien päästökaupan piirissä oleviin. Sen mukaan myös matkailu voi kärsiä liikennekulujen kasvusta.

Joulukuussa hyväksytyssä Pariisin ilmastosopimuksessa 195 maata sitoutui pyrkimään siihen, että ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä korkeintaan 1,5 asteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?