EU jyrähti Turkille: Kuolemanrangaistus olisi este jäsenyydelle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU jyrähti Turkille: Kuolemanrangaistus olisi este jäsenyydelle

EU:n mukaan kuolemantuomion palauttaminen olisi vastoin Turkin kansainvälisiä sitoumuksia.

18.7.2016 15:47

Euroopan unioni ja Saksa korostavat, että kuolemanrangaistuksen palauttaminen Turkissa tarkoittaisi, ettei maasta voisi tulla EU:n jäsen.

– Maasta ei voi tulla EU:n jäsenvaltio, jos se ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen, sanoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini kansainvälisten uutistoimistojen mukaan.

Saksan hallituksen mukaan kuolemantuomion palauttaminen lopettaisi keskustelut Turkin mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

EU on muistuttanut Turkkia, että maata sitoo Euroopan ihmisoikeussopimus, joka kieltää kuolemantuomion. Turkki on myös Euroopan neuvoston jäsen.

Yhdysvallat, Saksa ja muut Nato-maat ovat luvanneet tukea Turkin demokratiaa. Saksan liittokansleri Angela Merkel on kuitenkin vaatinut, että vallankaappausta perjantaina yrittäneiden rangaitsemisessa on noudatettava laillisuusperiaatetta.

Turkin pääministeri Binali Yildirim puolestaan sanoi maanantaina, ettei maan tulisi tehdä harkitsemattomia päätöksiä kuolemanrangaistuksesta. Hänen mielestään Turkki ei kuitenkaan voi jättää huomiotta kansan vaatimuksia.

Turkissa on ollut esillä kuolemantuomion mahdollinen palauttaminen perjantain vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tukijat ovat vaatineet mielenosoituksissa rangaistuksen palauttamista.

Turkki poisti kuolemanrangaistuksen perustuslaista vuonna 2004 osana pyrkimyksiään Euroopan unionin jäseneksi. Yildirim kertoi, että kuolemanrangaistuksen palauttaminen vaatisi perustuslaillisia muutoksia.

Erdogan on jatkanut maanantaina määräystä, jonka mukaan taisteluhävittäjien on partioitava Istanbulin ja Ankaran ilmatilassa, kertoi lähde presidentinkansliasta Reutersille. Samalla sotilashelikoptereita on kielletty nousemasta ilmaan Istanbulista.

Lähteen mukaan ilmavoimat on määrätty ampumaan alas kaikki Istanbulin yllä liikkuvat sotilaskopterit. Sotilaat käyttivät helikoptereita, lentokoneita ja panssarivaunuja vallankaappausyrityksessä perjantai-iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?