Maailman 6 rikkainta maata kantaa kasvavasta pakolaistaakasta alle 9 %

Kasvava pakolaistaakka on pitkälti muiden kuin maailman rikkaimpien maiden harteilla, kansalaisjärjestö Oxfam huomauttaa.

18.7.2016 11:52 | Päivitetty 18.7.2016 12:12

Maailman kuusi rikkainta maata, Yhdysvallat, Kiina, Japani, Saksa, Ranska ja Iso-Britannia tarjoavat turvan vain 8,9 prosentille maailman pakolaisista, kansalaisjärjestö Oxfam International huomauttaa.

Rikkaimmat maat muodostavat noin 57 prosenttia maailmantaloudesta. Maat isännöivät yhteensä 2,1 miljoonaa pakolaista, joista yli 700 000 on Saksassa.

Vastaavasti yli puolet omasta maastaan lähteneistä pakolaisista ja turvapaikanhakijoista, yhteensä noin 12 miljoonaa ihmistä, asuvat tällä hetkellä Jordaniassa, Turkissa, Pakistanissa, Libanonissa, Etelä-Afrikassa tai Palestiinassa.

Nämä maat muodostavat yhdessä vain kaksi prosenttia maailmantaloudesta.

Oxfam haastaa rikkaita talouksia kantamaan yhdessä suurempaa vastuuta kasvavasta määrästä pakolaisia. Maailmanlaajuiseen ongelmaan olisi Oxfamin mukaan saatava globaali yhteinen ratkaisu.

Maailmassa jopa 65 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa väkivallan, sodan tai ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Suurin osa näistä eli noin 41 miljoonaa ihmistä ovat pakolaisin omassa maassaan. Ulkomailta turvaa hakevia pakolaisia on runsaat 21 miljoonaa ja turvapaikkapäätöstä odottavia henkilöitä runsaat kolme miljoonaa.

Pakolaisten määrää kasvattaa muun muassa sodat Syyriassa ja Irakissa, konfliktit Keski-Afrikassa ja Etelä-Sudanissa ja Jemenin väkivaltaisuudet

Oxfam arvostelee EU:n ja Turkin välistä pakolaissopimusta, joka on jättänyt tuhansia pakolaisia jumiin Kreikkaan, fyysisesti ja laillisesti hankalaan tilanteeseen.

Palautussopimus on myös vaarallinen ennakkotapauksena: Keniassa hallitus on sulkenut oven somalipakolaisille vetoamalla EU:n ja Turkin väliseen sopuun.

– Liian monet vaarallisen ja petollisen matkan tehneet ihmiset päätyvät elämään nöyryyttävää elämää, alttiina hyväksikäytölle sekä vihamieliselle ja syrjivälle vastaanotolle. Liian harvat valtiot tekevät tarpeeksi auttaakseen ja suojatakseen heitä, Oxfam toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?