Sijoittajien luottamus Turkkiin on koetuksella – valuuttapako uhkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoittajien luottamus Turkkiin on koetuksella – valuuttapako uhkaa

Edessä on todennäköisesti pääomapako, strategi arvioi. Erdoganin suunnitelma nostaa Turkin talous maailman kymmenen suurimman joukkoon näyttää liukuvan loitommalle.

18.7.2016 10:02 | Päivitetty 18.7.2016 10:20

Epäonnistunut vallankaappausyritys heikentää ennestään käsitystä Turkista turvallisena sijoituskohteena. Osa armeijasta yritti kaapata vallan perjantai-iltana, mutta ei saanut riittävää tukea.

Sijoittajien luottamusta ovat jo ennestään syöneet Turkin rooli Syyrian sodassa, konflikti kurdien kanssa ja viimeaikaiset terrori-iskut. Itsevaltaisena pidetyn presidentin Recep Tayyip Erdoganin neuvonantajat ovat vaihtuneet nopeasti, mikä on osaltaan lisännyt pelkoja talouspoliittisista virheistä.

– Tiedossa on todennäköisesti pääomapako, koska poliittinen epävarmuus kasvattaa riskejä, joita sijoittajat eivät kaipaa, Wells Fargon johtava sijoitusstrategi Brian Jacobsen kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Valuuttapako vaikeuttanee Erdoganin pyrkimystä nostaa Turkki maailman kymmenen suurimman talouden joukkoon tasavallan satavuotisjuhlaan vuoteen 2023 mennessä. Erdogan on myös halunnut luoda alueellisen finanssikeskittymän Istanbulin Aasian-puoleiseen osaan.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Erdoganin uskotaan tiukentavan otettaan vallasta.

– Se voi olla pitkä prosessi, mutta sijoittajat saattavat karttaa Turkkia useita vuosia, arvioi Key Private Bankin johtava sijoitusstrategi Bruce McCain.

Vielä perjantaina päivällä tilanne Turkin tilanne näytti lupaavammalta. Maan kansainvälisten suhteiden paraneminen sekä odotukset korkotason pysymisestä matalana olivat tukeneet liiraa useita kuukausia. Perjantaina liira sukelsi 6 prosenttia, mutta oli maanantaiaamuna lähtenyt taas parin prosentin nousuun.

Turkin hallitus ja keskuspankki rauhoittelivat markkinoita viikonloppuna ennen pörssien avautumista. Keskuspankki sanoi huolehtivansa markkinoiden vakaudesta ja siitä, että likviditeettiä riittää.

Varapääministeri Mehmet Simsek taas muistutti Turkin talouden fundamenttien olevan kunnossa.

Erdogan halunnee uudet vaalit

Erdogan on luvannut tapahtumien johtavan "uuteen Turkkiin". Erdogan haluaa keskittää vallan entistä vahvemmin presidentin käsiin ja heikentää maallistuneen eliitin poliittista roolia.

Jopa 6 000 sotilasta ja tuomaria on pidätetty joko osallisuudesta vallankaappaukseen tai sen tukemisesta. Erdoganin pelätään käyttävän vallankaappausyritystä hyväkseen puhdistaakseen hallintokoneistosta toisinajattelijoita.

Erdogan on pyrkinyt keskittämään valtaa omiin käsiinsä kautensa alusta vuodesta 2014 lähtien. Toistaiseksi hän ei ole saanut parlamentilta riittävää tukea.

Istanbulissa työskentelevä finanssikonsultti Attila Yesilada odottaa Erdoganin antavan parlamentille kaksi vaihtoehtoa: joko se suostuu kansanäänestykseen perustuslain muuttamisesta tai Erdogan julistaa ennenaikaiset vaalit.

Erdoganilla on paljon kiivaita kannattajia, ja Yesiladan mukaan Erdogan voisi hyvinkin saada taakseen tarvittavan enemmistön parlamentissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?