Yök-vaiheesta päästy yli – "Suomi voisi olla hyönteisravinnon mekka"

Julkaistu:

Hyönteisiä ei saa vielä myydä ruoaksi Suomessa, mutta alalla on tekeillä paljon. Hyönteisjauheet ja -suklaat ovat pian kaupoissa täälläkin.
Sirkkakeksejä tai paahdettuja toukkia ei saa vielä myydä tai markkinoida Suomessa. Silti Suomessa on jo paljon niiden valmistuksessa tarvittavaa osaamista – ainakin jos alan yrityksiä on uskominen.

Suomi on Euroopan neljänneksi suurin keskittymä alalla, arvioi kasvatusjärjestelmiä kehittävän Pohjolan hyönteistalouden perustaja Santtu Vekkeli.

– Nyt on jo selvää, että jäimme kehittyneimpien länsimaiden kyydistä hyönteistuotannon, kuluttajatuotteiden ja käyttökulttuurin saralla, mutta kasvatusteknologiassa ja tutkimuksessa olemme erittäin hyvällä tasolla, Vekkeli sanoo.

Hyönteiset kuuluvat EU:n uuselintarvikelainsäädännön piiriin, mutta lainsäädäntöä on tulkittu jäsenmaissa eri tavoin. Suurimmassa osassa EU-maita hyönteisten myynti ruoaksi on kielletty, mutta Hollanti, Belgia, Britannia ja Ranska ovat ottaneet varaslähdön ja tulkinneet lakia vapaammin. Niissä myynti on jo sallittu ja tuotanto on päässyt vauhtiin. Muita merkittäviä hyönteiskeskittymíä ovat Pohjois-Amerikka ja Thaimaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lakia ollaan parhaillaan uudistamassa, ja hyönteistuotteet saavat tulla kauppojen hyllyille kaikkialla EU:ssa tammikuussa 2018.

Kun myynti vapautuu Suomessa, kaupoista löytynee aluksi edelläkävijämaiden tuontituotteita, arvelee työmatkalta Aasiasta tavoitettu Vekkeli.

Hyönteisiä saa Suomessakin jo kasvattaa omaksi ruoaksi, ja maahan saa tuoda pieniä määriä omaan käyttöön. Myös hyönteisten myynti lemmikkien ruoaksi on sallittua EU:n alueella.

YK:n ruokajärjestö FAO on suositellut hyönteisten käyttöä ihmisravintona. Niissä on paljon proteiinia sekä kalsiumia, rautaa ja B12-vitamiinia. Tuotannon hiilijalanjälki on pieni.

Sama toimisi Kuussa tai Marsissa

Jos lakia tulkittaisiin toisin, Suomella olisi edellytyksiä olla alalla suurempikin, uskoo hyönteisten kasvatuksessa käytettävää tekniikkaa valmistavan EntoCuben toimitusjohtaja Robert Nemlander.

– Suomi voisi olla hyönteisteollisuuden mekka, Nemlander sanoo.

Hyönteiset tarvitsevat lähinnä lämpöä ja ravintoa, ja Suomessa riittää teollisuuden ylijäämälämpöä ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Kolmanneksi tarvitaan teknistä osaamista, eikä siitäkään ole puutetta.

Nemlander tutustui ajatukseen hyönteisravinnosta muutama vuosi sitten astronauttikokelaana, kun koulutuksessa puhuttiin ruoantuotannon mahdollisuuksista pienessä tilassa ja vähillä resursseilla.

Nyt EntoCube valmistaa hyönteisten kasvatustekniikkaa. Pienin kasvattamoista on merikontin kokoinen, ja tavoitteena on teollinen mittakaava.

EntoCube hakee vasta ulkopuolista rahoitusta, mutta on jo tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kanssa.

– Aloitimme syrjäisestä kontista Vantaankoskella ja olemme päässeet puhumaan asiasta kansainväliselle avaruusasemalle, Nemlander kertoo.

Mieto ja pähkinäinen maku

Hyönteiset kuuluvat jo kahden miljardin ihmisen ruokavalioon. Alalla uskotaan, että ne maistuisivat suomalaisillekin.

– Vuodessa on tapahtunut paljon. Olemme päässeet yli siitä yäk-vaiheesta ja ihmiset ovat kiinnostuneita kuulemaan tuotteista, Nemlander sanoo.

Omaksi suosikikseen hän nimeää sirkkajauhetoffeen. Sirkkojen maku on Nemlanderin mukaan mieto.

– Pieni pähkinäinen tujaus, maku ei ole liian päällekäyvä. Se on siksi niin hyvä raaka-aine, että sen voi maustaa millaiseksi haluaa.

Santtu Vekkeli uskoo, että hyönteisjauheita sisältäviä tuotteita löytyy joka kaupasta vuoden kuluessa markkinoiden avautumisesta. Ensimmäisenä hyllyille ehtivät perinteiset elintarvikkeet, joiden ravintosisältöä on paranneltu lisäämällä niihin hyönteisjauhetta.

Vekkeli uskoo hyönteiselintarvikkeiden yleistyvän silti hitaasti. Sitä voisi tosin nopeuttaa sitomalla maataloustuet tuotannon ympäristövaikutuksiin, hän ehdottaa.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

    2. 2

      Kuntoalan yrittäjä Sanna sai apua eläkepäiviään viettävältä konkarilta: ”Hän ei syyllistä, että oletpa sinä tyhmä”

    3. 3

      Ylipaino voi nostaa henkivakuutuksen hintaa – terveydestä valehtelu selvitysvaiheessa saattaa vaikuttaa omaisten tulevaisuuteen

    4. 4

      Rovaniemellä asuva Marko, 44, osti kaupunkikämpän Tallinnasta – ”Tarkoitus myös käyttää paljon itse”

    5. 5

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    6. 6

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    7. 7

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    8. 8

      Tällainen olisi ex-roviolaisen visioima Helsinki–Tallinna-tunneli – ”Ei kannata tehdä vain helppoja asioita”

    9. 9

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    10. 10

      Euron arvo lähestyy kymmentä kruunua – edellisestä kerrasta kahdeksan vuotta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    2. 2

      Tullimaksu voi yllättää tylysti: nettisivulla edullisempi saattaa tulla reilusti kalliimmaksi – 3 esimerkkiä

    3. 3

      Rovaniemellä asuva Marko, 44, osti kaupunkikämpän Tallinnasta – ”Tarkoitus myös käyttää paljon itse”

    4. 4

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    5. 5

      Kommentti: Talouskasvun varjopuoli: euroalueen ylijäämä on jo epänormaalin suuri

    6. 6

      Helsinki–Tallinna-tunnelista uusia yksityiskohtia: Pituus rikkoisi ennätyksiä

    7. 7

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    8. 8

      Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

    9. 9

      Näin 100 hehtaarin metsä tuottaa vuodessa eri maakunnissa: Päijät-Hämeessä 24 950 € – Lapissa vain 2 520 €

    10. 10

      Euron arvo lähestyy kymmentä kruunua – edellisestä kerrasta kahdeksan vuotta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

    2. 2

      Rainer, 62, aikoo muuttaa halvempaan maahan – ”45 vuotta töitä Suomessa kerrytti vain 1 000 euron eläkkeen”

    3. 3

      Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

    4. 4

      Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

    5. 5

      Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

    6. 6

      Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

    7. 7

      Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

    8. 8

      Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

    9. 9

      Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

    10. 10

      Näin kävi asuntojen hinnoille Tallinnassa 10 vuodessa – ”Moni suomalainen teki hyvät kaupat”

    11. Näytä lisää