Turkin talous on herkkä poliittisille levottomuuksille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turkin talous on herkkä poliittisille levottomuuksille

Turkin vallankaappausyritys voi saada sijoittajat epäilemään muitakin kehittyviä markkinoita, asiantuntija arvioi.

Presidentti Erdoganin kannattajat juhlivat vallankaappausta yrittäneiden sotilaiden antauduttua ­

16.7.2016 10:39

Markkinat pidättelivät yöllä henkeään. Kun tankit vyöryivät Istanbulin kaduille, Turkin liiran dollarikurssi putosi kuusi prosenttia eli eniten kahdeksaan vuoteen.

– Tämä on tärkeä muistutus siitä, että kehittyvillä markkinoilla on vielä koko joukko taloudellisia ja poliittisia haasteita, sanoo Wells Fargon markkinastrategi Paul Christopher.

Christopherin mukaan viime yön tapahtumien jälkeen sijoittajat voivatkin alkaa kyseenalaistaa kehittyvien markkinoiden kasvunäkymät.

Turkin talous on erityisen haavoittuvainen poliittisille levottomuuksille, sillä maa nojaa vahvasti ulkomaisiin investointeihin. Vaihtotaseen vaje voi kasvaa tänä vuonna 4,5 prosenttiin, ekonomistit arvioivat uutistoimisto Bloombergin mukaan.

"Katastrofi"

Lopputuloksesta riippumatta vallankaappausyritys on Turkille katastrofi, sanoo Ectrat-analyysiyhtiön kehittyviin markkinoihin erikoistunut strategi Emad Mostaque.

Onnistuessaan vallankaappaus olisi voinut johtaa selkkauksiin, koska hallituksella on myös paljon kiihkeitä tukijoita. Epäonnistuminen taas voi johtaa opposition aseman vaikeutumiseen.

Emad ennustaa, että Istanbulin pörssin osakkeet voivat halventua jopa viidenneksen. Turkin edellisen vallankaappausyrityksen jälkeen ne vajosivat 15 prosenttia kolmessa päivässä, mutta toipuivat nopeasti.

Turkin taloutta ovat jo valmiiksi painaneet Irakista ja Syyriasta saapuneet lähes kolme miljoonaa pakolaista sekä venäläisen hävittäjän alasampumisen jälkeen joksikin aikaa kiristyneet Venäjä-suhteet.

Noin 90 ihmisen kerrotaan kuolleen viime yön vallankaappausyrityksen yhteydessä. Loukkaantuneita on tuoreimpien tietojen mukaan 1 154.

Turkin viranomaisten mukaan jo 1 563 armeijan edustajaa on pidätetty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?