Erikoinen asuntoilmiö Suomessa: Kotikulmista maksetaan ylihintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Erikoinen asuntoilmiö Suomessa: Kotikulmista maksetaan ylihintaa

Julkaistu: 6.7.2016 11:25

Naapurikunnassa asuvat maksavat asunnosta yleensä vähiten ja kaukana asuvat eniten.

Asunnonostajan asuinpaikka vaikuttaa siihen, kuinka paljon hän on valmis maksamaan asunnosta. Tavallisimmin ylihintaa maksavat ne, jotka asuvat joko kaukana ostettavasta asunnosta tai samassa kaupunginosassa.

Vähiten maksavat naapurikunnassa asuvat.

Tämä selviää Niklas Takalan kiinteistötalouden diplomityöstä, jonka hän teki kiinteistönvälittäjä Kiinteistömaailman toimeksiannosta.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan on tyypillistä, että kauempaa tuleva ostaja maksaa asunnosta enemmän kuin lähellä asuva. Suomessa erot ovat kuitenkin pienemmät kuin muualla. Takalan mukaan se kertoo asuntokaupan toimivan: kauempana asuvallakin on hintatasosta sama tieto.

– Suomalaisessa aineistossa nousi esiin lisäksi mielenkiintoinen ilmiö: samassa kaupunginosassa asuva ostaja on täällä valmis maksamaan asunnosta enemmän, ikään kuin tutun paikan lisää. Tutkimuksen valossa ihmiset yliarvostavat omaa asuinaluettaan, Takala sanoo tiedotteessa.

Samassa kaupunginosassa asuvat maksoivat 0,5 prosenttia ja kaukana asuvat 0,6 prosenttia enemmän asunnosta kuin samassa kaupungissa asuvat keskimäärin. Naapurikunnassa asuvat puolestaan maksoivat 0,6 prosenttia vähemmän.

Diplomityössä käytiin läpi kahdeksan suurimman kaupungin kerrostaloasuntojen kauppahintoja vuosina 2005–2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?