Norovirus jylläsi – Siljalta katosi tuhansia matkustajia

Silja Linen ruotsinlaivoilla matkusti kesäkuussa lähes 13 500 matkustajaa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Siivoojat valmiina töihin noroviruksen vaivaaman Silja Symphonyn saapuessa Helsinkiin

5.7.2016 21:03

Tallink Gruppin Silja Linen ruotsinlaivoilla riehunut norovirusepidemia vähensi laivojen matkustajamääriä kesäkuussa.

Yhtiön viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo Taloussanomille, että epidemian aikaan suurin osa matkustajista siirsi matkaansa myöhemmäksi tai vaihtoi matkansa reittiä.

– Totta kai peruutuksiakin tuli. Toki ne matkustajat voivat näkyä asiakasmäärissä myöhemmin, Nöjd arvelee.

Yhtiön tiedotteen mukaan viime kuussa Suomen ja Ruotsin välillä matkusti noin 13 460 matkustajaa vähemmän kuin viime kesänä samaan aikaan. Tänä vuonna kesäkuussa yhtiöllä oli matkustajia Suomen ja Ruotsin välillä yhteensä noin 280 500.

Yhtiössä ei uskota, että massiivisia siivousoperaatioita Silja Symphonylla ja Silja Serenadella aiheuttanut epidemia jättää pitkäaikaisia kolhuja varustamon maineeseen. Loppukesästä odotetaan vilkasta.

– Juhannuksesta alkaa meidän korkeasesonki, jolloin laivat ovat pääsääntöisesti täynnä aina elokuun puoliväliin saakka, kun koulut alkavat, Nöjd sanoo.

Yhtiön talousjohtaja Veiko Haavapuu kertoo, että varustamon asiakkaat ymmärsivät noroviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen hyvin.

– Meille tärkeintä oli ryhtyä toimenpiteisiin välittömästi, jotta viruksen leviäminen estetään ja tiedottaa siitä matkustajia mahdollisimman nopeasti ja suoraan.

Hänen mukaansa kesän varaustilanne Silja Linen laivoilla on palautunut normaalille tasolle.

Käsihygieniasta muistutetaan vielä

Nöjdin mukaan ikävästä epidemiasta muistuttivat vielä viime viikolla ruotsinlaivojen wc-tilojen peitetyt käsien kuivaimet.

– Olemme halunneet, että ihmiset pesevät kädet saippualla ja vedellä ja kuivaavat ne paperilla. Käsidesiä ei ole jaettu, koska sitten ihmiset eivät pesisi käsiään, Nöjd kertoo.

Hänen mukaansa laivoilla on yhä ohjeistuksia siitä, kuinka kädet pestään ja kuivataan.

– Muuten on palattu normaaliin.

Päivämatkojen suosio nousussa

Kilpailijalleen Viking Linelle Tallink Silja ei näytä matkustajiaan noroviruksen vuoksi menettäneen. Myös punaisten laivojen kesäkuun matkustajamäärät Helsingin ja Tukholman välillä notkahtivat viime vuoteen verrattuna.

– Sen sijaan Helsinki–Tallinna-reitillä oli nähtävissä hienoista nousua kesäkuun matkustajamäärässä, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo.

Hän arvelee, että yksi syy notkahdukseen voi olla lyhyiden laivamatkojen kuten Tallinnan päivämatkojen suosion nousu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?