Testissä Moi-mobiililiittymä: Data liikkuu liukkaasti, mutta tuleeko halvemmaksi? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Testissä Moi-mobiililiittymä: Data liikkuu liukkaasti, mutta tuleeko halvemmaksi?

Moi-mobiililiittymä on kummajainen Suomen kännykartalla. Kummastelimme usean sim-kortin sisältävää liittymää.

5.7.2016 7:18 | Päivitetty 5.7.2016 7:18

Suomen operaattorikenttä on tällä hetkellä kolmen kauppa: TeliaSonera, Elisa ja DNA sekä edellisten kuluttajabrändit jakavat kakun pitkälti kolmestaan. Muiden verkkoja käyttävät palveluoperaattorit eivät ole Suomessa hirveästi juhlineet.

Osittain tämä saattaa johtua siitä, että suomalainen mobiilidata on kansainvälisesti vertailtuna halpaa. Kun operaattorin voittomarginaali on kapea, väliin on vaikea saada mahdutettua hyvää bisnesmallia.

Se ei estä tuoretta Moi Mobiilia yrittämästä. Ihan samoilla eväillä kuin isommat kilpailijansa se ei kuitenkaan ole liikkeellä: laskutusmalli on hyvin poikkeuksellinen.

Korkeampaa matematiikkaa

Siinä missä useimmissa tapauksissa liittymä on sidottu yhteen sim-korttiin, Moilla liittymässä on vähintään kolme simmiä, maksimi lienee 20. Simmit voivat kuulua joko eri perheenjäsenille tai yhden henkilön eri laitteille: yksi puhelimeen, toinen tablettiin ja kolmas läppäriin.

3 simmin paketin hinta on 18 euroa kuukaudessa, eli 6 euroa per simmi. Sim-kohtainen hinta pysyy samana, vaikka niitä olisi enemmän.

Toinen erikoisuus on se, että kaikki liittymän käyttäjät ammentavat samasta dataämpäristä. Kun se on täysi, ostetaan lisää. Kolmen sim-kortin perusliittymän mukana tulee 12 gigatavua yhteistä dataa.

Neljä gigatavua per käyttäjä ei ole ihan hurjasti. Tefficientin selvityksen mukaan suomalaiset käyttävät mobiilidataa keskimäärin 5 gigatavua kuukaudessa, DNA:n ja Elisan asiakkaat lähemmäs kuusi gigatavua.

Silloin aletaan miettiä, miten dataa hankitaan lisää. Vaihtoehtoja on kolme: maksetaan jokaisesta alkavasta, kiintiön ylittävästä gigasta 1,50 euroa, hankitaan liittymään yksi sim-kortti lisää (4 lisägigaa, 6 euroa lisähintaa kuukaudessa) tai sitten maksetaan rajoittamattomasta datasta 15 euroa kuukaudessa. Rajattomuus on kuitenkin sim- ei liittymäkohtainen.

Monimutkaista? Onhan se. Kuluttajalta tarvitaankin hyvää laskupäätä sen selvittämiseksi, kuinka hyvä diili Moissa on itselle kyseessä.

Asiaa monimutkaistaa entisestään se, että peruspakettiin ei kuulu puhetta tai tekstiviestejä. Myös nämä voi maksaa erikseen (tekstiviestit ja kotimaan puhelut minuutti 5,5 senttiä) tai sitten 10 tunnin puhepaketilla, joka maksaa 15 euroa kuukaudessa. Toisin kuin rajoittamaton data, puhepaketti puolestaan jakautuu kaikkien liittymää käyttävien sim-korttien kesken.

Toimii käytössä liukkaasti

Sim-kortit toimitetaan modernisti kortilla, jossa ne voi lohkaista perus-, mikro- tai nanokokoon. Testattuna liittymä osoittautui hyvin toimivaksi. Moi käyttää DNA:n 4g-verkkoa, mikä tarkoittaa, että nopeudet ovat suuremmissa asutuskeskuksissa kohdallaan.

Toisin kuin useimmissa liittymissä, Moin liittymissä ei ole nopeuspohjaista hinnoittelua. Yhtiö mainostaa maksiminopeuden olevan 100 megabittiä sekunnissa, mikä kuulostaa paljolta.

Helsingin keskustassa eri päivinä mitattuna latausnopeus oli parhaimmillaan 65 megabitin luokkaa ja upload-nopeutta tuli parhaimmillaan 40 megabittiä, mutta etenkin jälkimmäisessä oli paljon vaihtelua.

Luvut kannattaa kuitenkin ottaa lähinnä viitteellisinä, sillä alueelliset erot ja verkon kuormitustilanteet ovat niin vaihtelevia. Jos oma koti on tukiaseman verkon katveessa, silloin ei auta mikään.

Moi-liittymää hallitaan Mun Moi -mobiilisovelluksesta käsin. Appsi on saatavilla Androidille ja iOS:lle, mutta ei Windows Phonelle. Myös web-versio löytyy.

Liittymän käyttöä aloiteltaessa sim-kortit aktivoidaan sovelluksella. Sen jälkeen se alkaa tarkkailla sim-korttien käyttöä kortti kerrallaan, minkä lisäksi se antaa ennusteen tulevasta tarpeesta käyttöhistorian perusteella. Samaa pätee tekstareihin ja puheluihin.

Sovelluksessa voi lisäksi ostaa aiemmin mainittuja lisäpalveluita tai asettaa sim-kohtaisia rajoituksia, kuten maksukaton, roaming- ja viihdepalvelueston. Ehkä näppärin ominaisuus on mahdollisuus sulkea yksi simmeistä puhelimen hukuttua ja laittaa se taas päälle, kun (tai jos) luuri löytyy.

Mobiilisovellus on selkeä ja helppokäyttöinen, joskin se hukkasi hetkeksi käyttöhistorian kokonaan ja näytti aikansa pelkkää nollaa. Häiriö meni kuitenkin itsekseen ohi.

No, ostanko, ostanko?

Entä voiko Moita suositella mobiililiittymäksi? Se riippuu. Se riippuu siitä, löytyykö vaihtajakandidaatilta viitseliäisyyttä ja laskupäätä sen selvittämiseksi, tuleeko se edullisimmaksi vaihtoehdoksi.

Moi tarjoaa verkkosivuillaan valmiita laskuja tietyille perhemalleille, mutta nämä ovat hieman harhaanjohtavia. Vain yhdessä on otettu mukaan puhepaketti, kaikissa muissa puhelut tulevat ilmoitettujen hintojen päälle. (Toki puheluja voi välttää tekemällä pelkkiä nettipuheluja, mutta silloin on virallisten tahojen kanssa asiointi hankalaa.)

Suhteellisen harvalla yksineläjällä on kovin suurta tarvetta useammalle simmille. Tablettia voi käyttää tekemällä puhelimesta tukiaseman ja jos kotona on kaapeloitu laajakaista, ei erilliselle kotinetillekään ole välttämättä tarvetta. Perheiden tapauksessa asia voi olla toki toinen.

Parhaimpaan lopputulokseen pääsee tekemällä laskuharjoituksen, jossa komponenttina on oma tai perheen datankäyttöhistoria (se löytyy sieltä puhelimen asetusten alta) ja laskemalla yhteen liittymien kuukausimaksut. Sen jälkeen sijoitetaan nuo vaatimukset Moin hinnoitteluun ja arvioidaan vielä puhelutarve päälle, niin asiaan pitäisi tulla selko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?