Huoli Kiinan pankeista kasvaa – onko edessä uusi pelastusoperaatio?

Yhä useampi maailman suurimmissa pankeissa ja meklariliikkeissä työskentelevä ekonomisti on alkanut uskoa, että Kiina joutuu jälleen pelastamaan pankkejaan ongelmalainojen vuoksi.

4.7.2016 16:09 | Päivitetty 4.7.2016 15:50

Yhdeksän kaikkiaan viidestätoista ekonomistista ennakoi uutistoimisto Bloombergin kyselyssä, että Kiinan hallitus joutuu pääomittamaan pankkejaan kahden vuoden sisällä. Pelastusoperaatioita ennakoivista valtaosa arvioi, että paketin koko ylittää 500 miljardia dollaria.

Neljä viidestä vastaajasta katsoi, että uutiset pelastuspaketista tulevat rasittamaan Kiinan markkinoita, painaen pankkiosakkeita ja juania sekä kasvattaen valtion lainakuluja ja luottoriskejä. Toisaalta moni uskoo, että pääomitus vahvistaisi Kiinan pankkijärjestelmää.

– Uudelleenpääomitus tapahtuu sen jälkeen kun Kiinan hallitus kertoo totuuden järjestämättömien lainojen todellisesta määrästä, arvioi pääekonomisti Kevin Lai Hongkongista Daiwa Capital Marketsista uutistoimisto Bloombergille.

Kiinalaispankkeja kiusaavat yhä suuremmiksi käyvät huonot lainat, joita on kasvattanut talouteen vuosia pumpattu halpa raha, jolla on tuettu talouskasvua.

Maksamattomien lainojen määrä paisui yli 40 prosenttia maaliskuuta edeltävien 12 kuukauden aikana. Hallituksen mukaan niitä oli tuolloin 1,4 triljoonan juanin eli noin 210 miljardin dollarin edestä. Tämä vastasi 1,75 prosenttia koko lainakannasta.

Lukujen kuitenkin uskotaan yleisesti vähättelevän ongelman laajuutta. Aasian johtava osakevälittäjä CLSA arvioi, että maksamattomien lainojen määrä on lähempänä 11,4 triljoonaa juania eli liki kahdeksankertainen viralliseen lukuun nähden.

Kiinan keskuspankki ja pankkivalvoja CBRC eivät vastanneet Bloombergin tiedusteluihin.

Kiinan keskuspankki arvioi viime kuussa julkistetussa raportissa, että kiinalaispankit pystyisivät säilyttämään varsin korkean pääoma-asteen, vaikka niihin iskisi vakavakin sokki.

Kerta ei olisi ensimmäinen, kun Kiinan hallitus tukisi pankkeja järjestämättömien lainojen kanssa. Järjestämättömien lainojen määrä kohosi 40 prosenttiin 1990-luvun loppupuolella. Tuolloinen päättäjien pelastusoperaatio oli varsin menestyksekäs. Valtaosa Kiinan pankeista on valtio-omisteisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?