Spotify ja Apple kiistelevät sovelluksen estämisestä App Storessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Apple esti Spotifyn päivityksen: Nyt riitelevät julkisesti

Julkaistu: 4.7.2016 11:25, Päivitetty 4.7.2016 11:02

Apple puolustaa päätöstään torjua ruotsalaisen musiikkipalvelun Spotifyn viimeisin sovellusversio App Store -kaupastaan.

Spotify yritti päivittää musiikkisovellustaan Applen sovelluskaupassa App Storessa toukokuun lopulla, mutta uusi versio joutui tyrmätyksi. Spotifyn lakijohtaja Horacio Gutierrez piti Applen käytöstä hyvin huolestuttavana kilpailulakien näkövinkkelistä ja katsoi Spotifyn kärsivän "suurta vahinkoa".

Version oli määrä poistaa sovellusten sisäiset ostokset, eli käytännössä Spotifyn tilaukset, jollaisista Apple ottaa jopa 30 prosentin siivun. Sen sijaan Spotify halusi tarjota erillisen keinon tilin perustamiseksi, mikä Applen mukaan rikkoo sen sääntöjä.

Apple kieltää kehittäjiä mainostamasta vaihtoehtoisia maksutapoja sovelluksissaan. Reutersin näkemän Applen lakijohtajan Bruce Sewellin vastauksen mukaan Apple ei voi asettaa Spotifyta muiden yläpuolelle.

– Ymmärrämme, että haluatte erityiskohtelua ja suojelua kilpailulta, mutta emme yksinkertaisesti tee niin, koska noudatamme tiukasti periaatetta, jonka mukaan kaikkia kehittäjiä kohdellaan reilusti ja tasapuolisesti, Sewell kirjoitti.

Spotify katsoo Applen ottaman 30 prosentin siivun antavan sille epäreilun edun musiikin suoratoistomarkkinoilla. Apple astui markkinoille viime vuonna Apple Music -palvelullaan, jolla on noin 13 miljoonaa maksavaa asiakasta.

Applen Sewell kuitenkin huomauttaa, että uuden jakomallin mukaan Applen osuus laskee vain 15 prosenttiin vuoden kestäneissä tilauksissa.

Kysymys rahasta tai pikemminkin sen puutteesta on erittäin ajankohtainen Spotifylle. Vaikka se on maailman suurin maksetun musiikin suoratoistaja noin 30 miljoonalla asiakkaallaan, se on pysynyt selvästi tappiollisena. Ilmaiskäyttäjät mukaan lukien Spotifylla on yli 100 miljoonaa asiakasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?