Kapselissa meren ali puolessa tunnissa Tukholmaan – näin suurhanke etenee

Julkaistu:

Hyperloop on futuristiselta kuulostava joukkoliikkumisen teknologia, jossa ihmiset ja rahti kulkevat putken sisällä kapseleissa lähes äänen nopeudella. Korvaako se tulevaisuudessa Ruotsin-laivojen buffetpöydät ja pallomeret?
Yhdysvaltalainen teknoyhtiö Hyperloop One kehittää teknologiaan perustuvaa liikennettä tosissaan, ja Helsinki ja Tukholma kiinnostavat yhtiötä erityisen paljon. Entinen matkapuhelinkaupunki Salo haluaa kansainväliseksi hyperloop-keskukseksi.

Suurhanketta esitellään Helsingissä tänään perjantaina Hyperloop Onen varatoimitusjohtaja Alan Jamesin sekä suomalaisten yhteistyötahojen tilaisuudessa.

Hyperloop järjesti ensimmäisen avoimen testin Nevadan autiomaassa toukokuussa. Järjestelmän kaikkien osien uskotaan olevan valmiina vuoden lopussa. Tuubissa liikkuvissa kapseleissa matka taittuisi tuhannen kilometrin tuntivauhtia Helsingin ja Tukholman välillä eli noin puolessa tunnissa. Pisimmässä visiossa hyperloop-verkko tekee Itämerestä yhtenäisen talousalueen yhdistämällä Itämeren kaupunkeja toisiinsa.

Suomessa hanketta vetää ahvenanmaalainen FS Links -kumppaniyritys. Hyperloop One hakee parhaillaan parasta testipaikkaa kansainvälisessä haastekisassa, ja tarkoituksena on osoittaa, että Helsinki, Varsinais-Suomi ja Tukholman ympäristö sopisivat parhaiten maailman ensimäiseksi hyperloop-paikaksi. Suunnitelmissa on myös yhteys Salon, Helsingin ja lentokentän välille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parisataa kiinnostunutta

Mukaan on ilmoittautunut kaikkiaan 210 kaupunkia tai aluetta, esimerkiksi Hollannista, Britanniasta ja Australiasta. Hyperloopin rakentamista selvitetään myös Los Angelesin ja San Franciscon välille. Yhtiö valitsee syksyllä finalistit ja ensi vuoden helmikuussa pari paikkaa, jonne yhteys lopulta rakennetaan.

– Tässä on kilpailuasetelmamme. Tällä hetkellä meillä on etumatkaa muihin, koska Salo on saanut aiesopimuksen Hyperloopin kanssa. FS Links on myös toistaiseksi ainoa yhtiö, johon Hyperloop on sijoittanut rahaa. Meillä on puoli vuotta aikaa tehdä hyvä tarjous, Ahvenanmaan yrittäjien puheenjohtaja, FS Linksin osakas Hans Mikael Holmström sanoo.

Salon kaupunginjohto toivoo, että Salo voisi hyödyntää vapaat kiinteistöt testiradan ja koetoimintakeskuksen rahoittamiseksi. Kaupungilla olisi valmiina tutkimus- ja kehittämisosaamista, koulutettuja insinöörejä ja tuotantotiloja keskustassa. Hyperloop Onen toimitusjohtaja Rob Lloyd kehui tiedotteessa Suomea ja Pohjoismaita korkeasta tekno-osaamisesta.

– Olette meidän mieleemme oleva paikka, ja haluaisimme teidän liittyvän meihin Hyperloopin rakentamiseksi Suomeen, Ruotsiin ja kaikkialle pohjoiseen, Cisco Systemsin entinen johtaja Lloyd sanoi.

Rautatieyhtiöitä jo kumppaneina

Hyperloopin esitteli alun perin Tesla-sähköautoista tunnettu Elon Musk vuonna 2013. Teknologiaa ja sitä kehittäviä yhtiöitä on sittemmin esitelty teknojulkaisuissa tiuhaan. Kapseli saavutti 187 kilometrin tuntinopeuden toukokuussa Hyperloop-radalla Nevadan autiomaassa. Kyseessä oli magneettimoottoreiden työntövoimaa mittaava testi. Putkessa on lähes tyhjiö, ja sukkula leijuu sisällä magneettien avulla. Testissä käytettiin 2,5 G:tä, tavallisessa henkilökuljetuksessa suunnitellaan 0,5 G:tä.

Pisimmällä kehitystyössä on Hyperloop One (aiemmin Hyperloop Technologies), joka toukokuussa nimenvaihdon yhteydessä tiedotti saaneensa 80 miljoonaa dollaria pääomarahoitusta. Sijoittajien joukossa on rahastoja muiden muassa General Electricista sekä Ranskan valtionrautatiet. Kumppaneihin kuuluu Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn.

Miljardien kustannusarvio

Esiselvitys Helsingin ja Tukholman välistä julkistetaan maanantaina. Silloin selviää hankkeen alustava kustannusarvio. Helsingin ja Turun hyperyhteys olisi miljardien eurojen hanke, ja meriyhteys vielä paljon kalliimpi. Holmström huomauttaa, että toisaalta Helsingin ja Tukholman yhdistävä putki olisi halkaisijaltaan pienempi kuin noin 10 miljardin junatunneli Helsingistä Tallinnaan.

Meriyhteyteen liittyy todennäköisesti kustannusten lisäksi raskaita ympäristövaikutusten prosesseja. Yhteys koostuisi 14 tunnelipätkästä, joihin olisi saariston kautta yhteyksiä.

– Uskon, että tulojen kautta tämä on sijoitus, eikä kustannus. Kiinnostusta on ollut valtavasti sekä Suomen että Ruotsin teollisuudesta, mutta saamme nähdä mitä tapahtuu, kun aloitamme neuvottelut.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhus maksoi kotihoidosta 5 700 e/kk – perilliset suuttuivat edunvalvojalle

  2. 2

   Kommentti: Talous pyörii vahvan lääkityksen varassa, kun uuden taantuman uhka painaa jo päälle

  3. 3

   Taistelu pikaruoan asiakkaista kiristyy – KFC tulee Suomeen

  4. 4

   Vaalimaalle avautuu pian muotikylä – tulossa useita isoja brändejä

  5. 5

   Kotipizzan investoinnit uusiin ketjuihin painoivat tulosta – meksikolaisen ruoan kysyntä ei ole vastannut odotuksia

  6. 6

   Michael Kors ostaa Versacen – vaihtaa nimensä Capri Holdingiksi

  7. 7

   73 ihmistä tapaa torstaina Obaman kasvokkain Helsingissä – näin paljon siitä joutuu maksamaan

  8. 8

   Libera teki kantelun EU-komissiolle työehtosopimusten yleissitovuudesta

  9. 9

   Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

  10. 10

   Työllisyys kasvoi elokuussa edellisvuodesta –  72 prosentin työllisyysaste lähellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhus maksoi kotihoidosta 5 700 e/kk – perilliset suuttuivat edunvalvojalle

  2. 2

   Taistelu pikaruoan asiakkaista kiristyy – KFC tulee Suomeen

  3. 3

   73 ihmistä tapaa torstaina Obaman kasvokkain Helsingissä – näin paljon siitä joutuu maksamaan

  4. 4

   Hinnoitteletko asuntosi pieleen? Tässä ovat eri kaupunkien kipurajat

  5. 5

   OP aloittaa 6 000 ihmistä koskevat yt-neuvottelut – tavoitteena 100 miljoonan euron säästöt

  6. 6

   Michael Kors ostaa Versacen – vaihtaa nimensä Capri Holdingiksi

  7. 7

   JHL aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Siitä ei hyvä seuraa, että työntekijöitä halutaan laittaa eriarvoiseen asemaan"

  8. 8

   Pääluottamusmies OP:n yt-neuvotteluista: Tarkoitus ei ole irtisanoa – ”En näe täällä hermostuneita ihmisiä”

  9. 9

   Kommentti: Talous pyörii vahvan lääkityksen varassa, kun uuden taantuman uhka painaa jo päälle

  10. 10

   Kovimmat luvut ainakin 10 vuoteen: suomalaisten innokas verojen maksu yllätti kunnat ikävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on nyt huutava pula työntekijöistä – katso missä sinulle on töitä

  2. 2

   Kerrostaloasukkaat saivat karun kirjeen: tontin vuokra nousee yli 800 % – ”Sitä ei ollut todeksi uskoa”

  3. 3

   Massiivinen kauppakeskus Redi avautuu torstaina – Kuvat: tältä sisällä näyttää vuorokausi ennen avajaisia

  4. 4

   Viisi vuotta kyläkauppiaina riitti Turusille: ”Viime talvessa oli tarpeeksi kestämistä”

  5. 5

   Varustelekan perustaja: ”Yrittäjille kelpaa vain työntekijä, jolla on yliluonnollinen kyky suoriutua vaikeista tehtävistä”

  6. 6

   Pariskunta luuli kuitanneensa vuokria työsuorituksilla, sitten vuokraisäntä alkoi periä 2 vuoden vuokria

  7. 7

   Vanhus maksoi kotihoidosta 5 700 e/kk – perilliset suuttuivat edunvalvojalle

  8. 8

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  9. 9

   Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

  10. 10

   Kommentti: Milloin Suomen entisen pääministerin asema venäläisessä jättipankissa käy kestämättömäksi?

  11. Näytä lisää