Huomenna se tulee – kansa ei kiirehtinyt lainakaton vuoksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt on myöhäistä – kansa ei kiirehtinyt lainakaton vuoksi

Kuvituskuva
Julkaistu: 30.6.2016 18:37, Päivitetty 1.7.2016 7:56

Luotonsaantia kiristävä lainakatto tuli voimaan perjantaina, ja lainatiskeillä on ollut viime viikkoina vipinää. Pankkien mukaan se ei kuitenkaan johdu lainakatosta.

Asuntokauppa piristyy yleensäkin keväisin, ja tänä keväänä asuntolainoja on myönnetty enemmän kuin neljään vuoteen.

Pankkien mukaan syynä on silti pikemminkin matala korkotaso, kuluttajien vahvistunut tulevaisuudenusko ja patoutuneen kysynnän purkautuminen kuin lainakatto.

– Ainahan voi olla yksittäisiä henkilöitä, jotka saattavat siitä vähän potkua saada, mutta ei se ole tähän vaikuttanut, sanoo pankinjohtaja Jussi Huttunen OP:stä.

Lainakaton tultua voimaan asuntolainaa voi saada korkeintaan 90 prosenttia lainan vakuuksien arvosta, eivätkä henkilötakaukset enää kelpaa lisävakuuksiksi. Ensiasunnon ostajilla lainakatto on 95 prosenttia.

Rajoituksia ryhdyttiin suunnittelemaan finanssikriisin jälkeen, ja lainan määrä rajoittamalla pyritään hillitsemään ylivelkaantumista ja markkinoiden ylikuumenemista.

Käytännössä muutos ei ole suuri.

Pankit ovat valmistautuneet kiristyviin vaatimuksiin jo pidemmän aikaa. Huttusen mukaan oleellisin muutos on se, että jo ennestään tuttu ohjeistus muuttuu sitovaksi.

– En näkisi, että tämä lainakatto tuo pankeille eikä myöskään asiakkaille kovinkaan paljon muutosta, sanoo johtaja Anne Sinkko Danske Bankista.

Siltä vaikuttaa myös asuntokaupoilla. Vaikka kauppa on käynyt, lainakatto ei ole noussut esille keskusteluissa asiakkaiden kanssa, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kertoo.

Useimmille asunnonostajille lainakatto on tuttu ainakin yleisellä tasolla, ja pankeissa on käyty läpi lähinnä sitä, miten se käytännössä vaikuttaa kunkin asiakkaan tilanteeseen.

Asiakkaita on silti moneen lähtöön.

– Tuleehan se yllätyksenä joillekin asiakkaille. Ja sitten taas on niitä, jotka ovat todella tarkkaan tietoisia lainakatosta ja kysyvät hyvin yksityiskohtaisia kysymyksiä, Huttunen sanoo.

Tuoreimmat osastosta