Ilmalämpöpumpun tuoma säästö puhuttaa: ”Voidaan päätyä vain yhteen lopputulokseen”

Pientalojen ja rivitalojen ainoa taloudellinen ja järkevä lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys täydennettynä ilmalämpöpumpulla, Sähkölämmitysfoorumi sanoo.

30.6.2016 10:23 | Päivitetty 30.6.2016 12:08

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uuden tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumput kattavat rakennuksen tilojen ja ilmanvaihdon lämmöntarpeen 40–60-prosenttisesti yhdellä lämpöpumpulla.

Lisäksi ilmalämpöpumpulla voidaan VTT:n mukaan niin vanhoissa kuin uusissakin rakennuksissa säästää 35–40 prosenttia lämmöntarpeesta.

Ilmalämpöpumppuja asennetaan pääasiassa sähkö- ja öljylämmitteisiin taloihin.

Sähkölämmitystä on yleisesti pidetty kalliina lämmitysmuotona. Motiva on arvioinut aiemmin, että ilmalämpöpumppu on lähes aina kannattava investointi sähkö- ja öljylämmitteisiin taloihin.

Mitä kalliimpaa sähkö on, sitä suurempi säästö lämpöpumpulla saadaan.

Kun ilmalämpöpumpulla katetaan merkittävä osa pientalojen tilojen lämmityksestä, lopun lämmitystarpeen tuottamiseen ei kannata investoida suuria summia, väittää Sähkölämmitysfoorumi tiedotteessa.

Sähkölämmittäjien mukaan VTT:n tutkimuksesta voidaan päätyä vain yhteen lopputulokseen.

– Pientalojen ja rivitalojen tulevaisuuden ainoa taloudellinen ja järkevä lämmitysmuoto niin ilmaston kuin ekologisuudenkin kannalta on suora sähkölämmitys täydennettynä ilmalämpöpumpulla, tiedotteessa todetaan.

Jos talven huippupakkasten aikaan kohteessa on käytössä vielä varaava takka, paketti alkaa foorumin mukaan olla valmis. Sähkölämmittäjien mukaan vieläkin parempaan lopputulokseen pääsee, kun kohteeseen lisätään itse tuotettua aurinkosähköä.

Sähkölämmittäjät muistuttavat, että aurinkosähkön omakohtainen tuotanto asettaa myös ladattavien hybridiautojen kuin sähköautojen hankinnan aivan uudelle kannattavuustasolle.

Ilmalämpöpumppuja myydään vuosittain noin 50 000 kappaletta

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mielestä on tärkeää, että potentiaalisille säästöille saatiin nyt laskentamalli.

– Ilmalämpöpumppuja myydään vuosittain noin 50 000 kappaletta, mikä kertoo siitä, että kuluttajat ovat jo havainneet niiden tehokkuuden, asumisviihtyvyyden lisääntymisen ja kannattavuuden.

SULPU:N tilastojen mukaan Suomessa on yli 550 000 ilmalämpöpumppua. Lukumäärä on kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja jatkaa kasvuaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?