Maailman öljypato murtui yllättävästä paikasta – "Pahin on takana" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailman öljypato murtui yllättävästä paikasta – "Pahin on takana"

Julkaistu: 26.6.2016 13:46, Päivitetty 26.6.2016 13:50

Öljyntuottajamaiden suuret varastot ja öljyn runsas tarjonta ovat painaneet hintaa pitkään. Nyt tilastot osoittavat yllättäen Saudi-Arabian varastojen lähteneen purkautumaan.

Vuodesta 2014 saakka öljyn hinta on madellut historiallisen alhaisissa lukemissa, kun öljyntuottajamaiden varastot ovat paisuneet ja tarjonta on ollut yltäkylläistä.

Nyt öljypadot ovat lähteneet murtumaan yllättävästä paikasta. Öljyn kehtona tunnetun Saudi-Arabian varastot supistuivat huhtikuussa jo kuudetta kuukautta putkeen. Yhtämittaista laskua on kestänyt kauemmin kuin kertaakaan sitten 2000-luvun alun.

Konsulttiyhtiö Energy Aspectsin pääanalyytikon Amrita Senin mukaan Saudi-Arabian varastojen pieneneminen on ollut niin ennakoimatonta, että sijoittajat eivät ole edes kiinnittäneet siihen juuri huomiota.

– Saudi-Arabian tilastot osoittavat kuitenkin sen, että öljymarkkinoiden tasapainottuminen on alkanut, Sen sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Saudien varastoissa oli huhtikuun lopussa 290 miljoonaa barrelia raakaöljyä, kun vielä lokakuussa lukema oli ennätyskorkea 328.

Varastot saattavat supistua entisestään, sillä kuuman kesän aikana maa käyttää runsaasti energiaa sisätilojen viilentämiseen. Lisäksi Saudi-Arabia on kasvattanut kapasiteettiaan öljyn jalostamiseen, mikä lisää raakaöljyn kysyntää.

Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih sanoo Bloombergin haastattelussa uskovansa öljymarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan lähentyvän toisiaan.

– Pahin on nyt takana, al-Falih toteaa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?