Fennovoima joutuu tutkimaan oman ydinjätelaitoksen rakentamista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fennovoima joutuu tutkimaan oman ydinjätelaitoksen rakentamista

Fennovoima ei päässyt ainakaan vielä ydinjäteyhtiö Posivan kanssa sopimukseen ydinjätteiden sijoittamisesta sen laitokseen, mutta yhtiöt tekivät palvelusopimuksen paikkatutkimuksista. Fennovoima suunnittelee loppusijoitusta Pyhäjoelle tai Eurajoelle.

22.6.2016 12:24

Ydinvoimayhtiö Fennovoima kertoo tehneensä palvelusopimuksen ydinjäteyhtiö Posivan tytäryhtiön Posiva Solution kanssa. Yhtiö on myös jättänyt keskiviikkona ympäristövaikutusten arviointiohjelman työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM).

Fennovoiman piti vuoden 2010 periaatepäätöksessä asetetun velvoitteen mukaan toimittaa tämän kuun loppuun mennessä työ- ja elinkeinoministeriölle joko yhteistyösopimus TVO:n ja Fortumin kanssa tai omaa loppusijoitusta koskeva ympäristövaikutusten arviointiohjelma.

– Pidämme yhteistyötä ydinjätehuollossa parhaana vaihtoehtona. Tavoitteenamme on pitkän aikavälin yhteistyö Posivan sekä ydinjätehuoltovelvollisten (TVO ja Fortum) kanssa, kommentoi Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki yhtiön tiedotteessa.

Yhtiö aloittaa Posiva Solutionsin kanssa loppusijoituksen soveltuvuutta koskevat paikkatutkimukset Eurajoella ja Pyhäjoella. Se tutkii näillä paikkakunnilla yhteistyössä Posivan kanssa Fennovoiman oman kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisesta ja käytöstä mahdollisesti aiheutuvia vaikutuksia alueen ihmisille ja ympäristölle.

TEM:n tiedotteen mukaan Eurajoella loppusijoitustutkimukset keskittyvät tässä vaiheessa laajemmalle alueelle, ja Fennovoiman käytettyä ydinpolttoainetta ei automaattisesti sijoitettaisi Posivan pitkään rakenteilla olleeseen Onkalo-loppusijoituslaitokseen. Posiva on aiemmin ilmoittanut, että Fennovoiman ydinjätteet eivät mahdu Onkaloon, johon tulevaisuudessa sijoitetaan Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa syntynyt ydinjäte.

Työ- ja elinkeinoministeriöllä on ydinenergialain perusteella mahdollisuus pakottaa jätehuoltovelvolliset jätehuoltoyhteistyöhön. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) toteaa tiedotteessa, että ministeriö ei nähnyt ajankohtaiseksi käyttää pakottamispykälää tässä vaiheessa, koska yhtiöt pääsivät keskenään sopimukseen yhteistyöstä.

– Olennaista on, että Fennovoiman ja Posivan välillä on sovittu yhteistyöstä. Luotan vahvasti sihen, että yhteistyö kehittyy loppusijoitushankkeiden edetessä talouden ja turvallisuuden kannalta optimaaliseen yhteiseen kansalliseen ratkaisuun, Rehn toteaa.

Fennovoima on esittänyt Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemuksessa valitsevansa loppusijoituspaikan vasta laitoksen periaatepäätösvaiheessa 2040-luvulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?