Lähes 5 miljardin potti parissa vuodessa – Softbank teki Supercell-kaupoilla muhkean tilin

Kiinalainen Tencent maksaa peliyhtiö Supercellistä huomattavasti enemmän kuin edellinen ostaja, japanilainen Softbank.

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja Tencentin pääjohtaja Martin Lau

21.6.2016 17:58 | Päivitetty 21.6.2016 18:59

Softbank saa kaupasta yhteensä 8,4 miljardia dollaria eli noin 7,4 miljardia euroa, mikä sisältää Supercellin osakkeet ja saadut osingot. Summa selviää Softbankin julkaisemista tiedoista.

Teleoperaattori Softbank ja peliyhtiö Gungho ostivat Supercellistä enemmistön 1,5 miljardilla dollarilla eli noin 1,1 miljardilla eurolla vuonna 2013.

Myöhemmin Softbank kasvatti omistusosuuttaan hankkimalla Gunghon osuuden. Viime vuonna japanilaisyrityksen omistus Supercellin osakkeista nousi 73,2 prosenttiin. Kauppahintaa ei tuolloin kerrottu.

Kaikkiaan Softbank on maksanut Supercellistä 2,9 miljardia dollaria, japanilaisyrityksen antamista tiedoista selviää. Näin ollen Softbank nettoaa Supercellistä noin 5,5 miljardia dollaria (4,9 miljardia euroa).

– Toki kohteessa on ollut riskit ja mahdollisuudet, ja nyt ne mahdollisuudet ovat toteutuneet, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kertoo Taloussanomille.

Kauppahinta hieman suolainen

Tencentin ja Softbankin Supercell-kaupan arvo on 8,6 miljardia dollaria eli noin 7,6 miljardia euroa. Tencent ostaa Supercellistä noin 84 prosenttia. Softbankin ohella myyjinä on osa Supercellin nykyisistä ja entisistä työntekijöistä.

Hieman suolainen kauppahinta kertoo Oksaharjun mukaan siitä, että Tencent toivoo Supercellin kasvavan edelleen. Onnistuessaan kasvu voi näkyä Suomessa esimerkiksi joinakin lisätyöpaikkoina.

Supercellin myynnistä tulee Suomeen myös verotuloja. Määrä riippuu siitä, miten suurella osuudella henkilöstö yhtiötä omistaa. Kaupan kansantaloudellista merkitystä ei kuitenkaan pidä liioitella, Oksaharju sanoo.

Softbankille sijoitus Supercelliin on ollut hyvin kannattava. Sijoituksen vuosituotto on ollut 93 prosenttia, ja nyt saatava kauppahinta on hyvä.

– Epäilen, että uusi omistaja joutuu tyytymään maltillisempaan tuottoon, Oksaharju tosin sanoo.

Hänen mukaansa toimiala on ailahtelevainen. Arvo syntyy kyvystä uudistua ja keksiä uutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?