Suomi kustantaa hoidon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Suomi kustantaa eläkeläisen sairaanhoidon ulkomailla

Suomi vastaa pääsääntöisesti ulkomaille muuttavan eläkeläisen sairaanhoidon kustannuksista, jos kyse on EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä.

20.6.2016 6:02 | Päivitetty 17.6.2016 12:48

Suomi vastaa pääsääntöisesti ulkomaille muuttavan eläkeläisen sairaanhoidon kustannuksista, jos kyse on EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä. Tämä koskee sekä osan vuodesta ulkomailla oleskelevia että pysyvästi asuvia.

Jos esimerkiksi asuu talvet etelässä, on edelleen myös Suomessa sairausvakuutettu. Tällöin saa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Oleskelumaa laskuttaa Suomea hoidosta. Jos eläkeläinen tarvitsee lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, mutta hänellä ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia mukana tai sitä ei hyväksytä hoitoa antavassa laitoksessa, hän maksaa kaikki kustannukset ensiksi itse. Sen jälkeen hän voi hakea korvausta Kelasta.

– Joskus voi tulla sellaisia tilanteita, että hoito, joka Suomessa olisi lääketieteellisesti välttämätöntä, ei sitä ole oleskelumaassa, sanoo suunnittelija Suvi Lummila Kelasta.

Suomi vastaa myös pysyvästi toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin muuttavan eläkkeensaajan sairaanhoidon kustannuksista, jos hän saa eläkettä vain Suomesta. Vakituisesti ulkomailla asuva eläkeläinen ei kuulu enää Suomen sairausvakuutuksen piiriin eikä hänellä näin ole oikeutta Kela-korttiin. Eläkeläisen pitää sen sijaan toimittaa asuinmaan viranomaisille lomake, jossa kerrotaan, että Suomi vastaa hoidon kustannuksista.

Ulkomailla vakituisesti asuvat eläkeläiset ovat terveydenhuollossa samalla viivalla paikallisten asukkaiden kanssa. Asuinmaa laskuttaa Suomea hoidosta.

– Suomessa käydessäänkin näillä eläkeläisillä on oikeus saada täällä terveydenhoidon palveluita, Lummila kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?