Arvio Suomesta: Uudistukset riittämättömiä – edessä 10 vuotta kitukasvua

Suomi on Euroopan sairas mies ja sillä on edessään vuosien taloudellinen lamaannus, arvioi tutkimusyhtiö BMI Reseach.

18.6.2016 15:20 | Päivitetty 18.6.2016 15:19

Suomesta on puhuttu jo aiemmin Euroopan ja euroalueen sairaana miehenä. Tutkimusyhtiö BMI Researchin mukaan Suomi on sitä edelleen.

Asiasta kirjoittavan Business Insider -julkaisun mukaan BMI arvioi, etteivät Suomen rakenneuudistukset ole riittäviä tasoittamaan keskeisten teollisuudenalojen laskua, viennin kilpailukykyongelmaa ja työmarkkinoiden jäykkyyttä.

– Suomeen on tulossa vuosiksi taloudellinen lamaannus, ja maa on yksi euroalueen heikoimmin pärjäävistä talouksista kasvun näkökulmasta, BMI arvioi maaraportissaan.  

Raportissa arvioidaan, että Suomen talouskasvu jää seuraavan vuosikymmenen aikana vielä kauas finanssikriisiä edeltävästä ajasta.

Suomen taloudella on raportin mukaan ollut vaikeuksia selviytyä kuolevasta paperiteollisuudesta ja Nokian romahduksesta. Talouden ongelmiksi listataan myös väestön ikääntyminen ja euro. Euron vuoksi Suomi ei pysty säätämään rahapolitiikkaa erityistarpeidensa mukaan.

Lisäksi raportissa todetaan, että Suomi yrittää palauttaa kilpailukyvyn "tuskallisella sisäisellä devalvaatiolla". Tutkimusyhtiö arvioi, että mitä luultavimmin tulevina vuosina kilpailukykysopimus lisää työttömyyttä ja rajoittaa palkkojen nousua, mikä heikentää yksityistä kulutusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?