Katso 4 tärkeää vinkkiä: Näin et maksa liikaa remontista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katso 4 tärkeää vinkkiä: Näin et maksa liikaa remontista

Remontti edessä? Taloussanomat kertoo, kuinka päädyt maksamaan remontistasi järkihinnan.

18.6.2016 6:01 | Päivitetty 17.6.2016 12:30

Vanhuksille on kaupattu tänä vuonna ylihintaisia ja turhia remontteja – ja vielä aggressiivisesti kotiovelta, kertoi Yle alkuviikosta. Pahimmillaan myyjät ovat esiintyneet tarkastajina, jotka ovat osoittaneet vikoja toimivistakin paikoista, Yle kertoi.

Vaikka remonttia kaipaisikin, ovelta ovelle kiertävien remonttikauppiaiden kanssa sopimusta ei kannata tehdä ainakaan saman tien, neuvotaan pientaloasukkaiden puolta pitävästä Omakotiliitosta. Ylipäätään koskaan ei kannata tarttua ensimmäiseen tarjoukseen.

– Vaarallisinta on valita tekijä umpimähkään mainosten perusteella, sanoo Omakotiliiton jäsenille lakineuvontaa antava asianajaja Seppo Kauppila.

1. Etsi mahdolliset yritykset ja tee hyvä tarjouspyyntö

Remonttien hinnat vaihtelevat paljon remontin sisällön ja paikkakunnan mukaan. Tekijän valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa. Luotettavia remontoijia voi yrittää kysellä tutuilta.

Hintataso selviää kilpailuttamalla yrityksiä.

– Suosittelemme neljän tarjouksen pyytämistä. Yhdestä ei voi sanoa mitään, kahdesta jo jotakin. Kolmesta tai neljästä näkee jo hintatasoa, sanoo remonttitarjouksia verkossa välittävän Urakkamaailma.fin perustaja ja toimitusjohtaja Kalle Koivuniemi.

Erilaisten remonttien hintatasoa voi haistella myös Urakkamaailman verkkosivuilta, jonne on kerätty parintuhannen remontin hinnat. Sivun kautta tarjouspyyntöjä esittävä pääsee katsomaan myös muiden arvioita yrityksistä.

Jos ei ymmärrä remontoinnista paljoa, kannattaa pyytää tarjouksia täysin valmiista paketista, Koivuniemi vinkkaa. Näin kylpyhuoneremontin hinta ei yllättäen kasva vaikkapa loppuviimeistelyn hinnalla, jota asiakas ei ole hoksannut huomioida.

Tee tarjouspyynnöt kirjallisina. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan suullinen tarjous saattaa toimia muutaman sadan euron remonteissa, mutta sopimus kannattaa tehdä kirjallisena niistäkin.

Kerro työn sisältö ja esitä toivottu aikataulu. Kun tekee tarjouspyynnöistä yhdenmukaisia, saa todennäköisimmin vertailukelpoisia tarjouksia.

Tarjouksista pitäisi ilmetä myös laskutusperuste eli laskuttaako yhtiö tuntien perusteella vai urakkahinnalla. Voit pyytää itse jompaa kumpaa tai vaikka molempia, jos haluat.

2. Onko suosituksia? Saanko kotitalousvähennyksen?

Jos et tunne remontin tekijää ennestään, hänet on järkevää tavata henkilökohtaisesti.

Firmalta kannattaa myös kysyä kohteita, joita yritys on aiemmin remontoinut, tai vanhoja asiakkaita, joita jututtaa. Jos yritys ei ole näitä halukas antamaan, kysy, miksi näin on.

Tarkista myös, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Tämän voi varmistaa Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) verkkosivuilta. Näin varmistat, että yritys maksaa veronsa – ja että voit saada remontista kotitalousvähennystä.

3. Urakalla vai tuntiliksalla?

Entä pitäisikö remontti sopia maksettavaksi urakalla vai tuntilaskutuksella? Urakkahinta on kiinteä hinta, jota urakoitsija ei saa ylittää eikä sitä tarvitse alittaa.

– Molemmilla on mahdollisuudet onnistua ja epäonnistua, sanoo kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala Uudenmaan maistraatista. Valinta riippuu remontista.

Marttalan mukaan urakkahinta sopii tapauksiin, joissa on suhteellisen tarkasti tiedossa, mitä pitää tehdä. Jos työn määrää on hankalaa arvioida, remontin arvioinut urakoitsija saattaa rajata epävarmat osat työstä urakan ulkopuolelle.

Urakkamaailman Koivuniemi suosittelee isompiin remontteihin urakkahintaa, jotta mahdolliset yllätykset menevät urakoitsijan piikkiin. Kauppila taas pohtii, että urakkaan ei kannata ryhtyä, jos työntunteja ei pystytä kunnolla arvioimaan, sillä yrittäjä kyllä hinnoittelee riskinsä. Hänestä on epätodennäköistä, että urakkana teetetty remontti tulisi työn osalta edullisemmaksi.

Tuntitöiden kohdalla remontoijalta voi pyytää arviota tarvittavasta ajasta ja kirjata sen sopimukseen. Tällaisen kustannusarvion voi perustellusta syystä ylittää 15 prosentilla. Tuntitöistä sopiessa on mahdollista sopia myös hintakatosta.

4. Tee sopimus kirjallisena – äläkä maksa mitään etukäteen

Tee remonttisopimus aina kirjallisena. Sopimuksessa kannattaa sopia tarkasti siitä, mitä kuluja hintaan sisältyy ja millaisia muita kuluja voi mahdollisesti olla tiedossa.

Remontista ei pidä maksaa etukäteen. Kauppilan mukaan hälytyskellojen pitäisi alkaa kilkattaa, jos yritys pyytää maksua ennen kuin töitä on aloitettu. Hyvä tapa on maksaa remonttia vähitellen ja sopia viimeinen erä maksettavaksi vasta koko työn valmistumisen jälkeen.

Sopimuksessa on hyvä sopia myös mahdollisista sanktioista, jos remontti myöhästyy sovitusta aikataulusta.

Huomioi myös, että remontin tekijä voi käyttää aliurakoitsijoita. Varmista, että aliurakoitsijankin tekemät työt sisältyvät sopimukseen. Kauppilan mukaan voi olla hyvä kirjata ylös, että jos yritys aikoo käyttää aliurakoitsijaa, tämä pitää hyväksyttää ostajalla.

Lue sopimus rauhassa ja varmista, että ymmärrät kaiken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?