Lääkärijärjestö hylkäsi 56 miljoonan EU-rahoituksen pakolaissopimuksen takia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lääkärijärjestö hylkäsi 56 miljoonan EU-rahoituksen pakolaissopimuksen takia

Lääkärijärjestö MSF:n pääsihteerin mukaan EU:n ja Turkin pakolaissopimus tarjoaa esimerkin siitä, että kansainvälisiltä velvoitteilta voi välttyä rahalla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Jérôme Oberreit ­

17.6.2016 18:14 | Päivitetty 17.6.2016 18:52

Euroopan unionin (EU) ja sen jäsenmaiden rahoitus ei kelpaa Lääkärit ilman rajoja -järjestölle (Médecins Sans Frontières, MSF). Syynä on EU:n solmima pakolaissopimus Turkin kanssa.

– Sopimus vaarantaa koko pakolaisuuden käsitteen, MSF:n pääsihteeri Jérôme Oberreit sanoo uutistoimisto Reutersille.

Maaliskuussa solmitun sopimuksen mukaan Turkista Kreikan saarille saapuneet turvapaikanhakijat palautetaan Turkkiin. Vastineeksi EU lupasi Turkille rahallista apua sekä poliittisia myönnytyksiä. EU ja Turkki neuvottelevat esimerkiksi turkkilaisten viisumivapaudesta.

EU myös sitoutui ottamaan jokaista Kreikasta Turkkiin palautettua syyrialaista kohden yhden syyrialaisen Turkin pakolaisleireiltä.

MSF menettää päätöksen seurauksena yhteensä noin 56 miljoonaa euroa. EU-mailta järjestö on saanut 37 miljoonaa ja EU-instituutioilta 19 miljoonaa euroa.

Ensialkuun järjestö aikoo kattaa vajeen hätärahastostaan. MSF:n rahoituksesta 92 prosenttia tulee yksityisistä lahjoituksista, Oberreit kertoo.

Oberreitin mukaan EU:n ja Turkin sopimus voi johtaa globaalin dominoefektiin, jossa maa toisensa perään sulkee ovensa turvapaikanhakijoilta. Hän myös varoitti, että sopimus antaa esimerkin muille siitä, että kansainvälisiltä velvoitteilta voi välttyä rahalla.

Euroopan komission tiedottajan Margaritis Schinasin mukaan MSF:n päätös ei vaikuta EU:n nykyiseen humanitaariseen apuun Turkissa.

Reutersin mukaan monet EU-virkamiehet myöntävät yksityiskeskusteluissa EU:n keinojen olevan laillisuuden rajamailla. Heidän mukaansa EU:lla ei kuitenkaan ole ollut vaihtoehtoja, koska monet eurooppalaiset haluavat rajoittaa maahanmuuttoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?