"Ensi viikolla nähdään turvasatamashow" – olisiko kruunusta luottovaluutaksi? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Ensi viikolla nähdään turvasatamashow" – olisiko kruunusta luottovaluutaksi?

Brexitiä pelkäävät sijoittajat lähettävät rahojaan todennäköisesti pois Euroopasta. Tanskan keskuspankki on valmiina taistelemaan kruunun vahvistumista vastaan.

17.6.2016 17:40 | Päivitetty 17.6.2016 20:02

Tanskan keskuspankki on valmiina puolustamaan valuuttansa kurssin sidosta euroon, vaikka asiantuntijat eivät usko kruunun olevan ensisijainen valinta turvasatamien etsijöille.

Sijoittajat etsivät turvallista valuuttaa, koska Britannian mahdollisen Euroopan unionista eroamisen pelätään heikentävän etenkin puntaa ja osuvan koko unionin talouteen.

Tanskan keskuspankin johtaja Lars Rohde totesi keskiviikkona uutistoimisto Bloombergille, ettei Tanska päästä kruunuaan irti valuutan kiinnityksestä euroon. Tanska on tällä hetkellä ainoa maa, jonka valuutta seuraa ERM II -valuuttakurssimekanismia. Mekanismi sitoo kruunun arvon euroon 2,25 prosentin vaihteluvälillä.

Rohden mukaan keskuspankilla on rajattomasti tulivoimaa jäljellä, mikäli kruunua on heikennettävä pumppaamalla ulos lisää rahaa.

Uskon, että ensi viikolla nähdään aika vahvaa turvasatamashow'ta, sanoo Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Helenius ei pidä uhkakuvia Tanskan kruunun valuuttakurssin heiluttelusta todennäköisinä.

– Emme pidä missään nimessä todennäköisenä sitä, että Tanskan kruunu irtoaisi ERM II -vaihteluvälistä. Tanska on menestyksellisesti puolustanut sidosta paljon tiukemmassakin paikassa eurokriisin aikaan, Helenius sanoo.

Helenius ei myöskään usko mielipidekyselyiden perusteella tehtyihin ennusteisiin äänestyksen tuloksesta, sillä hänestä tilanne elää herkästi äänestysaktiivisuuden ja äänestäjien ikäjakauman mukaan. Markkinareaktioita hän pitää jopa hieman liioiteltuina.

– Epävarmuus vähentää aina riskinottoa sijoitusmarkkinoilla. Kun se poistuu, kävi kuinka kävi, uskon, että voimme nähdä osakkeissa kesän aikana jopa vahvistuvan trendin.

Ruotsinkin kruunu jäänee rauhaan

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ei näe, että Tanskan kruunusta olisi turvasatamaksi, vaikka sen kysyntä voikin lisääntyä. Rahaa Tanskaan laittavan olisi uskottava kovasti siihen, ettei valuutan sidos euroon pidä.

– Jos pelkoja on, niin loogisempi turva on Euroopan ulkopuolella, esimerkiksi dollarissa. Euroopan sisällä painetta kohdistuisi enemmän Sveitsin frangiin kuin Tanskan kruunuun, von Gerich sanoo.

Finanssikriisin jälkeisessä keskustelussa myös Ruotsia ja sen kruunua on pidetty mahdollisena turvasatamana, sillä talous on siellä pärjännyt paremmin kuin muualla EU:ssa keskimäärin.

Von Gerichin mielestä tätä vastaan puhuu se, että maan talous on joka tapauksessa vahvasti yhteydessä muuhun Eurooppaan. Kruunun potentiaalia vahvistua rajoittaa myös Ruotsin suhteellisen pieni koko ja herkkä keskuspankki, joka on jo nostanut valuuttainterventiot pöydälle.

– Toki riittää niitäkin, jotka haluavat testata, mihin keskuspankin kapasiteetti riittää. Suuret sijoittajat voivat helposti painaa pienen keskuspankin lähes polvilleen. Ympäristö on kuitenkin tällä hetkellä sellainen, että harva keskuspankki on valmiina ottamaan vahvan valuutan, von Gerich sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?