TVO huolestui: Areva-järjestely ei saa vaikuttaa Olkiluodon valmistumiseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TVO huolestui: Areva-järjestely ei saa vaikuttaa Olkiluodon valmistumiseen

TVO:n mukaan uuden ydinvoimalan rakennustöiden etenemisellä ei ole tällä hetkellä ainakaan teknisiä haasteita. Arevan myllerrys voi kuitenkin hankaloittaa Olkiluoto 3 -projektin etenemistä.

17.6.2016 14:52 | Päivitetty 17.6.2016 14:56

Ranskassa valmistellaan laajaa ydinvoimateollisuuden rakennejärjestelyä, jota seurataan myös Teollisuuden Voimassa (TVO) mielenkiinnolla.

Ydinvoimayhtiö Areva luopuu ydinvoimaloiden rakentamisesta ja se pilkotaan osiin, kun ydinpolttoaineen myyminen erotetaan reaktoriliiketoiminnasta tytäryhtiöön vielä kuluvan vuoden aikana.

Arevan ydinvoimalayksikkö on puolestaan siirtymässä ensi vuonna EDF:lle, joka on suhtautunut nyreästi Olkiluodon tappiolliseen projektiin.

Ranskan valtio omistaa enemmistön sekä Arevasta että EDF:stä.

TVO:n mukaan järjestely tulisi vaikuttamaan myös Eurajoen Olkiluoto 3 -projektiin. TVO on ollut mukana neuvotteluissa, joiden tavoitteena on ollut turvata voimalaprojektin loppuunsaattaminen.

– TVO:n kannalta neuvottelujen tärkein tavoite on ollut varmistaa, että OL3-projektilla on jatkossakin sen loppuunsaattamiseen tarvittavat resurssit ja laitosyksikkö valmistuu aikataulun mukaisesti, sanoo TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua tiedotteessa.

– Kun saamme riittävät takeet tästä, olemme edelleen valmiit siirtämään laitostoimitussopimuksen yhtiöön, joka on rakennejärjestelyn kannalta tarkoituksenmukaisin.

Pelastusoperaation onnistuminen on tärkeää

Ranskan ydinvoimateollisuus ja siihen liittyvä osaaminen on TVO:n mukaan tärkeää EU:n kilpailukyvyn ja koko energia-alan kannalta.

– OL3 on ranskalaisen EPR-teknologian paras edustaja ja tärkeä referenssi, jota seurataan kaikkialla maailmassa. Ranskan ydinvoimateollisuus on tienhaarassa. OL3 -projektin loppuunsaattaminen on tiennäyttäjä sille, mihin suuntaan Ranskan ydinvoimateollisuutta kehitetään, Tanhua sanoo.

– Pelastusoperaation onnistuminen on tärkeää, ja olemme valmiit tukemaan sitä. Asiakkaana emme kuitenkaan voi ottaa kantaaksemme laitostoimittajan sopimuksenmukaisia velvoitteita tai riskejä.

TVO:n mukaan tällä hetkellä Olkiluodon etenemisen tiellä ei ole suuria teknisiä haasteita ja projektilla on edelleen mahdollisuudet edetä kohti valmistumista vuonna 2018.

Olkiluoto 3 -reaktori on lähes kymmenen vuotta myöhässä. Se on maksanut miljardeja euroja suunniteltua enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?