SP:n Liikanen: "Talouden kentällä on todella monta isoa kysymystä yhtä aikaa" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SP:n Liikanen: "Talouden kentällä on todella monta isoa kysymystä yhtä aikaa"

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan maailmantaloudessa on nyt paljon epävarmuuksia.

8.6.2016 10:52

Suomen Pankin (SP) pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan maailmantalouden näkymiin sisältyy tällä hetkellä monia epävarmuuksia.

– Talouden kentällä on todella monta isoa kysymystä yhtä aikaa, Liikanen totesi Säätytalolla järjestetyssä Bofitin Venäjä-tietoiskussa.

Yhdysvaltain talouskasvun tahti ja Fedin tulevat koronnostot luovat epävarmuutta. Euroalueella puolestaan on edelleen esillä riski negatiivisesta hintakehityksestä eli deflaatiosta.

Kiinan vientivetoisen talouden siirtymä kohti kulutusta ja palveluja on sekin yksi muutos, jota Liikasen mukaan nyt seurataan. Muutoksella on vaikutuksia myös pörssikursseihin.

Öljyn hinta on puolestaan viime aikoina toipunut hieman alkuvuoden pohjalukemista.

– Ennen ajateltiin aina ekonomistien piirissä, että kun öljyn hinta laskee niin se etu, mitä saadaan tuojien lisääntyneen ostovoiman kautta, on selvästi suurempi kuin se menetys mitä tulee viejille. Tämän takia vaikutus talouskasvuun on myönteinen, Liikanen sanoi.

Viime aikoina tätä näkemystä on Liikasen mukaan jouduttu korjailemaan. Tietyn rajan jälkeen öljyn halpeneminen alkaa vaikuttaa kielteisesti, koska hinnanlasku horjuttaa niin paljon öljyntuottajamaiden taloutta.

Öljyn kallistumisen hän näki tukevan Venäjän taloutta.

Liikanen arvioi huomenna Suomen talouden näkymiä SP:n Euro & Talous -katsauksen julkistamistilaisuudessa. Katsaus sisältää myös Suomea koskevan talousennusteen vuosille 2016–2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?