HS: Kiky uhkasi kaatua 200 000:n työntekijän palkan muuttamiseen

Sote- ja maakuntauudistuksen vuoksi edessä ovat neuvottelut yli 200 000 kuntatyöntekijän palkoista, kertoo Helsingin Sanomat.

6.6.2016 8:26

Valtion ehdotus palkkojen tasaamisesta sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä uhkasi kaataa kilpailukykysopimuksen, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Ammattiyhdistysliike tyrmäsi kiky-neuvotteluiden kulisseissa valtion ja työnantajien suunnitelman siitä, miten yli 200 000 ihmisen palkat muuttuisivat sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä.

Suunnitellut muutokset koskevat muun muassa kunnista maakuntiin siirtyvien sairaanhoitajien, lääkäreiden ja sosiaalihoitajien palkkoja.

Lehden mukaan julkisen puolen neuvottelijat uhkasivat katkaista neuvottelut loppusuoralla, mikäli valtio ei peräänny suunnitelmastaan tasata tulevien maakuntien palkansaajien palkkoja lakiteitse.

Kunnista ja kuntaliitoista siirtyy lähivuosina noin 207 000 työntekijää uusiin maakuntiin muun muassa sosiaali- ja terveysalan ja pelastustoimen töihin. Erilaisten palkkojen yhteensovittaminen alkaa siirtymävaiheen jälkeen.

Valtiovarainministeriö oli ehdottanut, että mikäli palkkojen tasauksesta ei päästä sopuun, palkat tasattaisiin määräämällä kunkin alan mediaanipalkka. Tällöin puolet palkoista laskisi ja puolet nousisi.

Nyt valtio ei aio enää viedä suunniteltua palkkaesitystä eteenpäin. VM:n kokoama ryhmä alkaa valmistella palkkojen yhteensovittamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?