Kiinnostaako Suomen hieno taloushistoria? Poimi tästä 10 parasta matkailuvinkkiä

Julkaistu:

Talouden vire on väsähtänyt, mutta näiden matkavinkkien avulla taloushistoriasta kiinnostunut pääsee aikamatkalle Suomen talouden komeaan historiaan ruukkeineen, kartanoineen, myllyineen ja kanavineen.


Nyt on hyvä hetki kaivaa maantiekartat (päivittää gps), pakata kamera (kännykkä), vyölaukku ja panamahattu (sadevaatteet) ja virittäytyä kesätunnelmiin kotimaan kesälomakohteita suunnitellen.

Koska teemamatkailu on in, Taloussanomat pyysi Markku Kuismaa laatimaan erityisesti taloushistoriasta kiinnostuneelle vinkkejä kotimaan tutustumiskohteista. Kuisma toimii Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professorina.

10 vinkkiä sopivat kyllä kaikenlaisille matkailijoille. Ne kertovat aikansa talouskasvusta ja -ihmeestä paitaressujen kaskenpolttajien maan noustessa vauraaksi teollisuus- ja sivistysmaaksi. Voit lisätä keskustelukenttään oman matkailuvinkkisi.

1 Forssan tekstiilitehtaat

Lähdetään liikkeelle Forssasta, jossa sijaitsevat Tukholmasta muuttaneen Axel Wahrenin 1800-luvun puolivälissä perustamat tekstiilitehtaat. Kuten Kuisma huomauttaa, ei todellakaan mikään "peltihalli Kehä kolmosen vieressä".

– Vanhemman tehdaskompleksin yhteydessä on tehtaanpuisto, jonka laidoilla sijaitsevat herrojen asuintalot ovat vaikuttava kokonaisuus Suomen ensimmäisiin kuuluvista suurteollisuuslaitoksista. Rakennuksia suunnittelivat maan parhaat arkkitehdit.

2 Juustoa Jokioisten kartanosta

Forssassa käydessä kannattaa tutustua naapurikunnan Jokioisten kartanoyhdyskuntaan, jossa on "pieni häivähdys ohutta melkein feodalistista kartanotaloutta". Nykyisin kartano on valtion omistuksessa, mutta myyntiä on harkittu. Kartanossa toimii juustoista tunnettu meijeri.

Aikanaan Jokioisten kartano oli maan suurin ja Suomen rikkaimmaksi sanotun Ernst von Willebrandin rakennuttama.

– Saattaisi kelvata jopa nykyoligarkeille, Kuisma arvelee.

3 Turku Aurajokineen

Jatketaan länteen, Suomen Turkuun. Se tunnetaan tietysti Aurajoesta telakoineen, Luostarinmäen käsityöläismuseoista ja Suomen Joutsenesta. Kilpailijan Ranskan Saint-Nazairen telakalla valmistunut koululaiva on purjehtinut Panaman kanavankin läpi. Hii-u-li-hei!

– Turku on Suomen ainut pikkuisen isompi kaupunki, joka sanan eurooppalaisessa merkityksessä on ei-ihan-nuori kauppakaupunki. Siellä melkein aistii keskiaikaisen hansaporvarin, Kuisma herkistyy.

Matkalla Helsinkiin kannattaa piipahtaa ruukkiteollisuuden klassikossa Fiskarsissa.

4 Helsingin pompöösi ydin

Snellmaninkadun varrella on aukio, josta ei Senaatintorin tavoin symboliikkaa puutu.

– Siellä on koko nykyään jo mennyt Suomi olennaisesti tiivistettynä: sivistys, itsenäinen lakiasäätävä valtio, oma rahalaitos ja metsä- eli vientiteollisuus. Luterilainen kirkko, valtioneuvosto ja yliopisto näkyvät viereisessä korttelissa.

Kuisma viittaa Suomen Pankkiin, Säätytaloon, Kansallisarkistoon ja niitä vinosti vastapäätä olevaan Rauma-Repolan pääkonttoriin. Nykyään siinä toimii Metsäteollisuus ry. Kauppatorilla voi ryystää munkkikahvit ja silmäillä läheistä Eteläesplanadi 2:ta – "entistä metsäteollisuuden järjestöjen päämajaa ja Suomen epävirallista ulkoministeriötä".

5 "Innovaatiokeskus" – Suomenlinna

Suomenlinna, elikkä Viapori eli Sveaborg, on matkailijoiden jo ylikansoittama mutta melkein pakko mainita. Linnoituksen telakka-alue muistuttaa vielä 1700-luvun varhaisesta teollisuudesta: laivanrakennuksesta, tuulisahoista ja myllyistä. Kuisma huomauttaa, että Viapori oli aikanaan "valtion rahoittama innovaatiokeskus" ja yksi Valmetin juurista.

– Sen päärahoittaja oli muuten Ranskan valtio, joka suurvaltapoliittisista syistään halusi tukea Ruotsia uhkaamalla Pietarin turvallisuutta ja meriliikennettä.

6 Tampere-klassikko: Tampella

Siirrytään Hämeeseen Tampere-klassikkoon. Tampereen Finlaysonin ja monen muun yhtiön suurteollisuuskeskittymässä säilyneet punatiililinnat muistuttavat vielä suomalaisesta teollisuushistoriasta. Tekstiiliteollisuus on kuihtunut, mutta alueella toimii yrityksiä, museoita ja ravintoloita.

7 Patruunoiden Serlachius-museot

Lähellä Tamperetta Mänttä-Vilppulassa sijaitsevat nykytaiteen viime vuosien hienoista näyttelyistä tunnetut Serlachius-museot. Ne esittelevät suomalaisen paperiteollisuuden historiaa – ja aikaa jolloin teollisuuspatruunat olivat usein myös merkittäviä taiteenkerääjiä.

8 Saimaa paperitehtaineen

Suunnataan sitten kaakkoon. Kanavista puheen ollen Suomen taloushistoriaa ei voine kirjoittaa ilman Saimaan kanavaa. Se liitti Suomen suuriruhtinaskunnan Venäjän yhteyteen ja alkoi ruokkia jättiläistä puu- ja elintarvikekuljetuksilla vaurastuttaen Suomeakin. Punkaharju tunnetaan kauniista harjutiestä, mutta siellä on myös metsäkulttuuria esittelevä Suomen Metsämuseo.

Vesistön toisella laidalla Kuusankoskella sijaitsee 1870-luvulla turkulaisvoimin perustettu modernin paperiteollisuuden keskus. Saimaan ja Kymijoen välissä oleva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas kertovat nekin Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosista. Verla on maailmanperintöluettelossa.

9 Tervanpolttajien Turkansaari

Hetkeksi vielä Suomen vientikaupan syntyvaiheisiin. Tervanpoltto – urbaanilegendassa EU:n kieltolistalla – on keskeinen osa taloushistoriaa. Suomen ensimmäiseen ulkomaankauppatavaraan, aikansa Nokiaan, pääsee tutustumaan Turkansaaren ulkomuseossa Oulussa. Tänä kesänä siellä ei valitettavasti poikkeuksellisesti sytytetä oikeaa tervahautaa.

10 Outokummun kaivosmuseo

Antaa Kuisman päättää kierros vähän "kotiin päin", Pohjois-Karjalaan Outokumpuun, jossa Outokummun kaivosalue toimii nykyisin museona. Siellä voi tutustua vaikka tunneliin ja ajaa kaivosjunalla.

– Outokummun kaivosmuseo kertoo rikkaasta kuparikaivoksesta, josta huomattava osa maan metalli- ja kemiateollisuutta saa kiittää olemassaoloaan – ja Suomi selviytymistään sodasta ja sotakorvauksista, 1980-luvulla yhtiön historioitsijana toiminut Kuisma toteaa.Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  4. 4

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  5. 5

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  6. 6

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  7. 7

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Kostotoimien mahdollisuus Lähi-idässä nostaa jälleen öljyn hintaa

  10. 10

   Karu kommentti teki lopun työ­haaveista: ”Tolla naamalla et saa töitä” – tällaista on syrjintä Suomen työ­elämässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  2. 2

   Google kertoi suursatsauksista Suomeen: 600 miljoonaa Haminaan, 255 megawattia uusiutuvaa energiaa

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  6. 6

   Uhkaako verokorttisi tuloraja ylittyä – toimi näin!

  7. 7

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  8. 8

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  9. 9

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  10. 10

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  9. 9

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  10. 10

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  11. Näytä lisää