Maidosta tuli ongelma Saksassa – litran saa kaupasta vain 46 sentillä

Julkaistu:

Näkökulma
Saksan maitotilat ovat saaneet maan hallitukselta 100 miljoonaa euroa hätäapua, mutta eivät sellaista tukea, jolta ponnistaa tulevaisuudessa. Maitomarkkinoiden vapauttamista vuosi sitten perusteltiin tarpeellisena rakennemuutoksena kilpailukyvyn parantamiseksi varsinkin viennissä. Vientiä taas korostettiin ylituotannon purkamiseksi, mutta se on nyt kuitenkin vain kasvanut.
Maitotalouden liberalisoimisessa lähdettiin Saksassa suosimaan suurempia tilakokoja ja teollisempaa tuotantoa. Sen arkkitehdit olivat varmasti tietoisia siitä, että pienemmät maitotilat eivät tässä leikissä enää pärjäisi elleivät pysty laajentamaan ja tehostamaan tuotantoaan, tuottamaan yhä enemmän yhä halvemmalla. Yllätys saattoi olla heillekin muutoksen rajuus ja rakenteiden murtumisen nopeus.

Nyt maidon tuottajahinnat ovat painuneet niin alas, keskimäärin 24 senttiin maitolitralta, ettei sitä kannattaisi enää ollenkaan tuottaa täällä. Tuotantokustannuksiksi on arvioitu keskimäärin 43 senttiä. Kaupan tarjousmaito taas maksaa kuluttajalle halvimmillaan enää vain 46 senttiä litra. Voi jo kysyä, kannattaako maidon tuottaminen ja myyminen ylipäätään kenellekään?

Maidon hintahaitari päivittäistavarakaupan kylmäkaapeissa on kuitenkin melkoinen, kuten kuluttajajärjestö Foodwatch on tuoreessa Markt-Check-selvityksessään osoittanut: 46 sentistä 1,23 euroon litralta – eli eroa peräti 83 senttiä! Halvinta maitoa tarjoavat kaupan ketjut omine private label -tuotteineen, ja kalleimmat maidot ovat meijerien merkkituotteita.

Voisinko sitten kuluttajana osoittaa solidaarisuutta maitotilallisille ostamalla kalliimpia maitoja? Foodwatch heittää kylmää vettä hyväntahtoisen niskaan: tuottajahinnat pysyvät alhaisina – 23,7–28,4 sentissä litralta – riippumatta maidon myyntihinnasta. Halpaa maitoa hankkivaa kuluttajaa ei voi syyttää maitotilallisten ahdingosta, kun meijerit ja kauppa käyttävät hyväkseen ylituotantotilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kannattaisiko ostaa luomua?

Toisaalta suurin osa maidosta, kolme neljäsosaa tavallisesta kulutusmaidosta, myydään kaupassakin pilkkahintaan ketjujen omamerkkisinä tuotteina. Vain luomumaitoa ostamalla voi selvästi suosia maitotilallisia, jotka saavat siitä keskimäärin 48 senttiä tuottajahintaa. Sen tuotantokustannuksetkin tosin ovat tavallista korkeammat. Luomumaidon markkinaosuus on kuitenkin vain oljenkorjen luokkaa, 2,3 prosenttia.

Silti siihen tarttuminen houkuttelee. Mikä ettei? Sekin on Süddeutsche Zeitungin mukaan parempi kuin jäädä maatalousministeriön, maataloustuottajien keskusliiton ja massatuotantoa ajavan agraari-lobbyn hukuttavaan vanaveteen. Lopettamisuhka varjostaa suurta osaa maan 73 000 maitotilallista, Schleswig-Holsteinissa se voi olla jopa joka toisen edessä seuraavien viiden vuoden aikana.

Luomu tietää paitsi puhtaampia maataloustuotteita myös ympäristön suojelua kiertokulkutalouden puitteissa. Se on siksi kalliimpaa kuin tavanomainen massatuotanto ja voi pelottaa montaa maitotilallista. Se voi kuitenkin puhutella itse kunkin syvempiä tuntoja: ettei sittenkään tehokkuuden nimissä haluaisi pumpata eläimiään täyteen antibiootteja tai antaa niiden lannan valua vesistöihin.

Toinen oljenkorsi on paikallinen osuuskunta – kuten baijerilainen Berchtesgadener Land -meijeri Chiemgaussa. Se kuuluu 1800 paikalliselle maitotilalliselle, joista 450 on luomutilallista. Se myy merkkituotteitaan Augsburgissa saakka ja perii niistä hyvää hintaa, jotka kuluttajat ovat sen tuntien valmiit maksamaan. Siksi se kykenee maksamaan maitotilallisille maan korkeinta tuottajahintaa.

Puolet maidosta menee juustoihin

Pelastusta haetaan myös maidon jatkojalostustuotteista, kuten juustoista, joiden arvostetuimpia valmistuspaikkoja on baijerilainen Allgäu kovine vuoristojuustoineen. Saksalaisesta maidosta menee puolet juustojen valmistamiseen. Taas törmätään kuitenkin samaan yhtälöön: kaikkien elintarvikkeiden, myös juustojen tuottamiseen mahdollisimman halvalla varsinkin vientiä varten.

Saksalainen vientijuusto kilpailee edullisuudellaan jo hollantilaisen kanssa ja maksaa vain keskimäärin kolmanneksen tänne Ranskasta tai Italiasta tuodun – paljon paremman – juuston hinnasta. Leivän päälle viipaloitava puolikova juusto voi maksaa kuluttajalle kaupan private label -tuotteena vain reilut neljä euroa kilolta. Merkkijuustojen kilohinta taas on vielä ainakin yli kymmenen euroa.

Pelastusta on luvattu eniten viennistä – ja se on pettänyt pahiten. Maatalousministeriön selitys nykyiselle kriisille on viennin tyssääminen Venäjälle kauppapakotteista johtuen. Myös Kiinan imu on tyrehtynyt. Näitä maita korvaaville markkinoille on jouduttu tarjoamaan maitoa entistä alemmilla hinnoilla. Nyt pelastusta haetaan kauppasaarrosta vapautuneesta Iranista.

Tosiasiassa maidon ylituotantokriisin syy on sokeassa markkinauskossa, tuotantokiintiöiden purkamisessa ja katteettomissa vientilupauksissa. Maidon maailmanmarkkinahinnat ovat alemmat kuin sen tuotantokustannukset Saksassa. Olisiko järkevää jättää täkäläinen maatalous ja maaseutu vain agroteollisten jättien haltuun, ja pärjäisivätkö edes nekään globaalissa kilpailussa?

Maahan kaatunutta maitoa ei kuulemma pitäisi jäädä itkemään. Täällä sitä on vasta alettu surra, kun kenelläkään ei tunnu olevan ratkaisua maidon ylituotantokriisiin ja maitotilallisten hätään. Mutta kun markkinat ovat selvästi pettäneet, on vaadittu valtion vahvempaa puuttumista niihin. Lasku nytkin lankeaa sille – ja meille: maaseudun, ruoan laadun ja työllisyyden heikkenemisestä.

Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa on saksalaistunut suomalaistoimittaja, joka on asunut eteläisessä Saksassa 1990-luvulta asti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anne Berner saamassa ainakin 5 800 euroa/kk uudesta pankkipestistä

  2. 2

   Yrittäjä vaati 400 000 euroa sopimuksen rikkomisesta – sai 500 euroa liikennemerkistä

  3. 3

   Ruotsin televisio: Swedbankissa epäillään Danskeen kytkeytyvää miljardien rahanpesua

  4. 4

   Sähkönkulutus oli tammikuussa suurempi kuin koskaan

  5. 5

   HS: Uusi pikavippiyhtiö markkinoi lainoja avoimesti luottotietonsa menettäneille

  6. 6

   Jan Hurrin kommentti: Seuraavakin kriisi kaatuu EKP:n syliin

  7. 7

   Kuva kertoo, miltä näyttää vuokrien ikinousu – ”Näkyvissä ei ole sellaista, joka kääntäisi suunnan”

  8. 8

   Kuluttaja-asiamies varoittaa Viagogosta – jo 500 yhteydenottoa lippuvälittäjästä

  9. 9

   ”Heitä nyt sitä löylyä, saatana”, sanoi pelipomo amerikkalaiselle – näin suomalaispeliä viedään maailmalle

  10. 10

   Danske Bank lopettaa toimintansa Baltiassa ja Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjä vaati 400 000 euroa sopimuksen rikkomisesta – sai 500 euroa liikennemerkistä

  2. 2

   HS: Uusi pikavippiyhtiö markkinoi lainoja avoimesti luottotietonsa menettäneille

  3. 3

   Kuluttaja-asiamies varoittaa Viagogosta – jo 500 yhteydenottoa lippuvälittäjästä

  4. 4

   Ruotsin televisio: Swedbankissa epäillään Danskeen kytkeytyvää miljardien rahanpesua

  5. 5

   ”Heitä nyt sitä löylyä, saatana”, sanoi pelipomo amerikkalaiselle – näin suomalaispeliä viedään maailmalle

  6. 6

   Espoolaispariskunta maksaa 55 euroa kuussa murtosuojauksesta – hälytinkauppa käy, vaikka murrot vähenevät

  7. 7

   Kuva kertoo, miltä näyttää vuokrien ikinousu – ”Näkyvissä ei ole sellaista, joka kääntäisi suunnan”

  8. 8

   Danske Bank lopettaa toimintansa Baltiassa ja Venäjällä

  9. 9

   Työryhmä ehdottaa kuntaeläkkeiden avaamista kilpailulle – Keva jaettaisiin kahtia

  10. 10

   Jan Hurrin kommentti: Seuraavakin kriisi kaatuu EKP:n syliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuren omakotitalon Helsingistä ostanut pariskunta hämmästyi: minne katosi 140 neliötä?

  2. 2

   Töölöläinen taloyhtiö päätti muuttaa ullakon asunnoiksi – hyvä diili muuttuikin painajaiseksi

  3. 3

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  4. 4

   Lidlin jauhelihassa taas salmonellaepäily – keskeyttää yhteistyön lihatalon kanssa

  5. 5

   Joronjälkeä myyvä Auvo, 63, tekee hotellissaan kaiken yksin – ”Heittelen yläpystyyn mummoja, jotka haluavat tanssia”

  6. 6

   Huoltomies nukkui pommiin, kieltäytyi töistä, törmäsi liikenteenjakajaan ja aiheutti vesivahingon – miten kävi potkujen?

  7. 7

   ”Rappioveli” sai osansa perinnöstä – Hovioikeus: Äidin 137 000 euron siirrot suosikkipojalleen olivat törkeä kavallus

  8. 8

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  9. 9

   Kohutun hoivayhtiö Attendon osake syöksyy – tulos alitti alhaisimmatkin ennusteet

  10. 10

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  11. Näytä lisää