Yhä harvempi haluaa oman saunan – säilytystila kiinnostaa enemmän

Sauna ei ole uusien asuntojen myyntivaltti. Parkkipaikkaakin arvostetaan enemmän, kertoo rakennusyhtiön kysely.

1.6.2016 20:16

Suomalainen ei enää välttämättä kaipaa asuntoonsa omaa saunaa. Tämä muutos on tapahtunut pikku hiljaa viimeisen noin viiden vuoden aikana, arvioi rakennusyhtiö SRV:n Suomen liiketoiminnasta vastaava johtaja Juha Toimela.

– Trendi on jatkunut eli sauna ei ole enää ratkaiseva tekijä erityisesti pienten asuntojen kaupassa, Toimela kertoo Taloussanomille.

SRV:n teettämässä kyselyssä alle 40 prosenttia vastaajista sanoi haluavansa saunan uudisasuntoon. Pienten asuntojen kohdalla saunan haluaa Toimelan mukaan vielä harvempi.

– Näemme tämän myös päivittäisessä kaupanteossa. Ihmiset haluavat mieluummin hyvää, toimivaa säilytystilaa kuin saunaa. Tietysti se edellyttää, että taloyhtiö pystyy tarjoamaan hyvät saunatilat.

Muuttunut saunatrendi näkyy uudiskohteiden rakentamisessa. Toimela kertoo, että saunoja rakennetaan edelleen isompiin asuntoihin mutta SRV myös jättää niitä pois suunnitelmista ja korvaa niitä muilla tiloilla. Kohteisiin rakennetaan sen sijaan laadukkaita yhteissaunoja.

Suomalaiset haluavat sen sijaan uuteen asuntoon parvekkeen. Sen jälkeen tärkeimpiä tekijöitä ovat hyvä äänieristys ja hyvät liikenneyhteydet.

Vähemmän tärkeitä kriteerejä ovat parkkipaikka ja asunnon avaruus. Sauna oli vastaajille vasta kuudenneksi tärkein tekijä.

Mieltymyksissä oli jonkin verran alueellisia eroja. Esimerkiksi parkkipaikkojen merkitys on Toimelan mukaan pienemmissä kaupungeissa kuten Kuopiossa ja Oulussa suurempi, kun taas eteläisessä Suomessa alle puolet pitää parkkipaikkaa välttämättömänä.

Toimela mainitsee, että selvänä uutena trendinä nähtävissä on energiatehokkuuden ja ekologisuuden arvostaminen asumisessa.

SRV:n kyselyssä lähes puolet pitää asunnon energiatehokkuutta erittäin tärkeänä ja sanoo, että olisi valmis maksamaan siitä enemmän. Toimela huomauttaa, että vielä 4–5 vuotta sitten näitä ei arvostettu läheskään samalla tavalla.

Vastaajista yli neljäsosa ilmoitti haluavansa asua uudiskohteessa. Tämäkin trendi on Toimelan mukaan kasvanut selvästi. Uudiskohde kiinnostaa ihmisiä muun muassa siksi, että siten voi välttää putkiremontin ja muut taloyhtiön suuret remontit.

SRV:n ensisijaisesti sisäiseen käyttöönsä teettämään haastattelututkimukseen vastasi lähes 800 ihmistä huhtikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?