Kanadan paluu markkinoille painaa öljyn hintaa Opec-kokouksen alla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsäpalojen laantuminen painaa öljyn hintaa

Metsä roihusi Kanadan Albertassa pari viikkoa sitten

Julkaistu: 30.5.2016 9:15, Päivitetty 30.5.2016 9:16

Raakaöljyn hinta on laskenut kolmatta päivää. Sitä painaa Kanadan tuotannon jatkuminen metsäpalojen jälkeen. Markkinoilla odotellaan myös öljyntuottajamaiden järjestön Opecin kokousta.

Kanadalainen Suncor Energy on jälleen aloittanut toimintansa Kanadan öljyhiekka-alueilla, kun maata riivanneet tulipalot on saatu laantumaan ja sää on viilennyt.

Opec-maiden edustajat kokoontuvat torstaina Itävallan Wienissä. Irakin delegaatiota johtavan varaöljyministerin Fayyad Al-Niman mukaan tarkoitus on neuvotella tuotannon leikkaamisesta.

Analyytikot eivät kuitenkaan uutistoimisto Bloombergin kyselyssä usko, että Opec pääsee sopuun tuotannon vähennyksistä. Se on heidän mukaansa jumiutunut suurimman jäsenensä Saudi-Arabian suunnitelmaan, jonka tavoitteena on työntää kilpailijat markkinoilta.

– Saudi-Arabian strategia on selkeä. Opecilla ei näytä olevan kovin suurta halua muuttaa sitä, kun se näyttää alkaneen toimia, arvioi CMC Marketsin pääanalyytikko Ric Spooner.

Maailmanlaajuinen ylituotanto näyttää kutistuvan, koska sekä Yhdysvalloissa että Nigeriassa tuotantoa on supistettu.

Helmikuun jälkeen raakaöljyn hinta on kiivennyt yli 85 prosenttia. Tuolloin öljy kävi halvimmillaan 12 vuoteen.

Raakaöljyn WTI-laadun heinäkuun toimitusten hinta oli noin kello 8.50 Suomen aikaa 49,14 dollaria tynnyriltä. Perjantaina se päätyi 49,33 dollariin tynnyriltä.

Pohjanmeren Brent-laadun heinäkuun toimitusten tynnyrihinta oli puolestaan laskenut 49,07 dollariin perjantai-illan 49,32 dollarista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?