Spotify menettää rahaa hurjaa vauhtia: Iso uhka suomalaiselle musiikille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Spotify menettää rahaa hurjaa vauhtia: Iso uhka suomalaiselle musiikille

Julkaistu: 27.5.2016 6:05, Päivitetty 27.5.2016 9:18

Spotify on yhä 8 vuotta aloittamisensa jälkeen raskaasti tappiollinen.

Spotifyn bisnes kasvaa hurjaa tahtia, mutta se raskaasti tappiollista, vaikka palvelu on ollut käytössä jo kahdeksan vuotta.

Maanantaina julkistettujen taloustietojen mukaan Spotifyn liikevaihto kasvoi viime vuonna 80 prosenttia 1,95 miljardiin euroon. Tilauksista tuli liikevaihtoa 1,74 miljardia euroa ja mainonnasta 196 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon lisäksi kasvoi myös nettotappio, joka nousi 173 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 162 miljoonasta eurosta.

Vaikka Spotifyn talous on hataralla pohjalla, se on suomalaiselle musiikkiteollisuudelle äärimmäisen tärkeä. Suoratoistopalveluiden osuus äänitemusiikin kokonaismarkkinoista nousi Suomessa viime vuonna 53 prosenttiin.

Alalle on välttämätöntä, että ihmiset siirtyvät suoratoistopalveluiden ilmaiskäyttäjistä maksaviksi asiakkaiksi, jolloin myös tekijöille jaettava rahapotti kasvaa.

Maksavien käyttäjien lisäksi ala toivoo lisää Spotify-mainontaa.

– Lisensoinnin kannalta palveluiden tappiollisuus on ongelma. Jos Spotify lopettaisi tappiollisena, millä sen sitten korvaisi? Toivottavasti ei ainakaan piratismilla, Teoston online- ja broadcasting-toiminnoista vastaava johtaja Markus Kaarto sanoo.

Maaliskuun lopussa talouslehti Wall Street Journal uutisoi, että Spotify nosti miljardin dollarin vaihtovelkakirjalainan. Laina nostettiin TPG:ltä, Dragoneerilta ja Goldman Sachsilta.

Lainan ehtoja ei kerrottu julkisuuteen, mutta tyypillisesti vaihtovelkakirjalainat muuttuvat osakkeiksi esimerkiksi listautumisannin yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?