Ilmarinen ennakoi sitkeän taantuman päättyvän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmarinen: Sitkeä taantuma on lopuillaan

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen odottaa Suomen talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna yhden prosentin tahtia. Sen mukaan yritysten kasvunäkymät ovat paremmat kuin vuosiin ja investoinnit tukevat kasvua.

24.5.2016 8:24

Ilmarinen ennakoi suhdannekatsauksessaan, että sitkeä taantuma on lopuillaan. Yhtiön taloudesta ja hallinnosta vastaava johtaja Jaakko Kiander sanoo, että yritysten työvoimakustannukset alenevat ensi vuonna ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksut laskevat asteittain vuoteen 2020 saakka.

Yhtiön mukaan talous ei kasva viennin, vaan etenkin kotimaisten investointien ansiosta. Asuntoja ja kauppakeskuksia rakennetaan vilkkaasti, mutta myös teollisuuden kone- ja laiteinvestoinnit yleistyvät hieman.

Viennin Ilmarinen odottaa kasvavan tänä vuonna yhden ja ensi vuonna kolme prosenttia. Investoinnit sen sijaan suurenevat kumpanakin vuonna kolme prosenttia.

Yhteiskuntasopimus vaikuttaa hitaasti

Työllisyyden Ilmarinen ennakoi paranevan hieman tänä ja ensi vuonna. Työttömyysasteen se arvioi painuvan yhdeksään prosenttiin katsauskaudella. Työllisyysaste olisi ensi vuonna 68,5. Hallitus tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste.

Tilanteeseen vaikuttaa, miten työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaan kilpailukykysopimukseen sisältyvä 24 tunnin vuosityöajan pidennys toteutetaan ja miten se vaikuttaa yritysten työvoiman käyttöön.

– Yhteiskuntasopimus parantaa kilpailukykyä täysimääräisesti vasta vuoden 2017 jälkeen, Kiander arvioi.

Inflaatio polkee paikoillaan tänä vuonna. Ensi vuonna kuluttajahinnat nousevat Ilmarisen mukaan puoli prosenttia. Ansiot nousevat prosentin tänä ja puoli prosenttia ensi vuonna.

Brexit olisi iso poliittinen riski

Ilmarinen uskoo, että viennin kilpailukyky parantuu vähitellen ja Euroopan taloudet pääsevät kasvu-uralle.

Britannian EU-äänestys ja Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat kuitenkin merkittävä poliittinen riski. Myös Kreikka koettelee EU:ta.

– Kotitalouksien velkaantuminen on korkea useassa Euroopan maassa ja Italian pankkien tilanne on heikko, Kiander lisää.

Ilmarinen julkisti tänään talousennusteensa ensimmäisen kerran. Yhtiö aikoo vastaisuudessa kertoa suhdannenäkemyksistään keväisin ja syksyisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?