10 merkkiä käänteestä – "Vaikutus lähtee leviämään koko Suomeen"

Julkaistu:

Listasimme kymmenen kohtaa, kuinka hento talouskasvu näkyy katukuvassa.


Suomen kansantalous on kääntynyt hentoon kasvuun vuosien korpivaelluksen jälkeen. Tällä hetkellä merkittävimmät ennustuslaitokset povaavat kuluvalle vuodelle kasvua, ja Taloussanomien keräämien ennusteiden keskiarvo bruttokansantuotteen kasvutahdista on tälle vuodelle 0,8 prosenttia.

Katukuvassa se näkyy muun muassa kohoavina nostokurkina ja täysinä terasseina. Esimerkiksi rakentaminen on ollut roimassa kasvussa. Toistaiseksi rakentamisen kasvu on keskittynyt suuriin kaupunkeihin. Vaikutukset kuitenkin säteilevät koko maahan.

– Kun Suomi lähtee kasvu-uralle, niin ensimmäiseksi nousu näkyy pääkaupunkiseudulla, ja sitä kautta vaikutus lähtee leviämään koko Suomeen. Esimerkiksi rakennusmateriaalien tuotantoa ei ole paljon pääkaupunkiseudulla, vaan se on jakautunut ympäri Suomen, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Danske Bankin neuvonantajan ja ekonomistin Lauri Uotilan mukaan talouden piristymisen näkee ainakin Helsingissä monenlaisena virkeytenä.

– Asun Helsingin keskustassa ja liikun paljon kaupungilla. Terasseilla on yllättävän paljon porukkaa. Olen yllättynyt monta kertaa myös ihan lounasravintoloissa, kuinka paljon asiakkaita on, Uotila sanoo.

Uotila muistuttaa, että kotitalouksien ostovoima ei ole leikkauksista huolimatta alentunut. Palkat ovat nousseet aavistuksen, inflaatio on ollut negatiivinen ja varsinkin asuntovelkaiset ovat hyötyneet matalista koroista.

1. Terassit kuhisevat

Onko terassilla väkeä? Vaikka anniskellun alkoholin määrä on laskenut jo vuosia, riittää ravintoloissa uskoa kesäsesonkiin. Toukokuussa tehdyn kyselyn mukaan 77 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä uskoo, että kesämyynti kasvaa viime vuoteen verrattuna, kun myynnin laskuun uskoo vain seitsemän prosenttia yrityksistä.

2. Nostokurjet kohoavat

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten myynti kasvoi joulu–helmikuussa lähes seitsemän prosenttia. Kasvu keskittyi suurimpiin kaupunkeihin. Vilkastumassa on suhdanneherkkä uudisrakentaminen, joka lähtee herkästi vetämään talouden kääntyessä nousuun.

3. Yt-uutiset vähenevät

Työttömyys on yhä korkea, mutta uutiset isoista irtisanomisista ovat vähenemässä. Näin voi tulkita konsulttiyritys Deloitten ja SEB-pankin tekemästä talousjohtajakyselystä, jonka mukaan suomalaisyritykset aikovat lisätä työvoimaansa. Nyt ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen useampi yritys on palkkaamassa uusia työntekijöitä (24 %) kuin irtisanomassa (20 %). Huhtikuussa Suomen suurimman työttömyyskassan YTK:n jäsenten työttömyysprosentti laski – jokaisessa maakunnassa.

4. Työmarkkina piristyy

Avoimia työpaikkoja ilmoitettiin tammi–maaliskuussa yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Näistä määräaikaisia oli 58 prosenttia ja osa-aikaisia joka viides. Työllisten määrä kasvoi maaliskuussa aavistuksen viime vuodesta. Kasvu tuli nimenomaan palkansaajista eikä yrittäjistä ja heidän perheenjäsenistään.

5. Samppanja virtaa

Samppanjan myynti on kasvanut tammi–huhtikuussa kuusi prosenttia Alkon myymälöissä. Myyntiluvun tuijottaminen voi kuulostaa tyhjänpäiväiseltä, mutta Nordea on aiemmin todennut, että samppanjan kysynnän muutokset näyttävät edeltävän kokonaistuotannon muutoksia yhdellä vuosineljänneksellä.

6. Autokauppa käy

Autokauppaa kuvaavat ensirekisteröinnit nousivat tammi–huhtikuussa yli kahdeksan prosenttia viime vuotta enemmän. Henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvoivat yli 13 prosenttia. Talouskasvun lisäksi autokauppaa voitelee hallituksen päätös laskea autoveroa ja korottaa ajoneuvoveroa. Kun ajoneuvovero porrastuu päästöjen mukaan, voi uuden vähäpäästöisen auton hankinta olla taloudellisesti järkevää heille, joilla siihen on varaa.

7. Takseissa varovaista toiveikkuutta

Taksialaa on perinteisesti pidetty suhdannemittarina. Esimerkiksi Helsingissä alkuvuosi on ollut ristiriitainen, ja nyt odotetaan, kuinka kaupunkilaiset intoutuvat kulkemaan taksilla lämpiminä kesäiltoina. Taksi Helsingin puheenjohtaja Jukka Kuusisto sanoo, että pohja on nyt selvästi saavutettu. Kuljetusmarkkinoilla harmaa talous ja lisääntynyt kabotaasiliikenne vaivaa sitä.

8. Asuntokauppa vetää

Vaisusta taloustilanteesta huolimatta asuntokauppa käy pirteästi. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) mukaan vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa 4,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivitaloasuntojen kauppa piristyi 7,5 prosenttia, omakotitalokauppa noin viisi prosenttia ja kerrostaloasuntojen kauppa reilut 2,3 prosenttia.

9. Rekat jyrisevät

Raskaan liikenteen kuljetuksia näkyy tänä keväänä teillä hieman enemmän kuin vuotta aiemmin. Yksi alaa kasvattava asia on hallituksen päätös puuttua liikenneväylien korjausvelkaan, joka elvyttää maanrakennustoimintaa. Myös rakennuspuolen yleinen elpyminen kasvattaa kuljetus- ja logistiikka-alan palveluiden kysyntää. Alan etujärjestöstä SKAL:sta kuitenkin huomautetaan, että kilpailu alalla on kovaa.

10. Hyviä talousuutisia

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan teollisuuden kiinteät investoinnit kääntyivät viime vuonna kasvuun, ja kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna maltillisena. Tämä näkyy positiivisina investointiuutisina muun muassa Taloussanomien sivuilla.

Lähteet: Tilastokeskus, Taloussanomat, Palta, MaRa, Alkon myyntitilastot, Taksiliitto, YTK:n barometri, SKAL, Rakennusteollisuus RT.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  4. 4

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  5. 5

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  6. 6

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  7. 7

   Esperi Care pestasi saattohoidon huipun kehittämään työnsä laatua

  8. 8

   Hoivajättejä vaadittiin panemaan asiat kuntoon – nyt ne kertovat, mitä on tehty

  9. 9

   Attendo haluaa neuvotella kunnilta kovemman hinnan palveluilleen – ”Liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota”

  10. 10

   Kone harkitsee jopa 16 mrd:n euron yrityskauppaa – analyytikko HS:lle: ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  2. 2

   Huoli vanhustenhoivasta on poikinut yli 40 selvityspyyntöä kuolemista

  3. 3

   Haisevien patjojen ongelmista lukuisia yhteydenottoja – Tukes: Terveysoireiden takia jopa lääkäriin

  4. 4

   Uniperin osingot avittivat Fortumia tulosyllätykseen

  5. 5

   Kannattavuutta tehostavan Stora Enson tulos heikkeni – selvittää investointeja Tšekkiin ja Itävaltaan

  6. 6

   Microsoftin tulos ylitti selvästi odotukset

  7. 7

   Attendon alkuvuosi on ollut ”varsin haastava”

  8. 8

   G7-maat: Teknojäteille veroja, Facebookin librasta ”vakava huoli”

  9. 9

   EU kiistelee omasta ehdokkaasta: ”Vakaa ja pätevä ja mahdollistaa IMF:n pysymisen eurooppalaisissa käsissä”

  10. 10

   WSJ: Olli Rehn on noussut IMF:n pääjohtajakisan kärkikaartiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  2. 2

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   Lukijat paljastivat omat nuukailu­menetelmänsä – Tiskitablettien pilkkomiselle rutkasti vastakaikua

  6. 6

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  9. 9

   Tiskitabletit puoliksi ja hernekeiton herneet uusiokäyttöön – Miksi säästävää nuukailua pidetään nolona?

  10. 10

   Näin asennetaan paskalain vaatima jätevesi­järjestelmä – katso kuvat urakasta vaihe vaiheelta

  11. Näytä lisää