10 merkkiä käänteestä – "Vaikutus lähtee leviämään koko Suomeen"

Listasimme kymmenen kohtaa, kuinka hento talouskasvu näkyy katukuvassa.

24.5.2016 6:01 | Päivitetty 23.5.2016 18:51

Suomen kansantalous on kääntynyt hentoon kasvuun vuosien korpivaelluksen jälkeen. Tällä hetkellä merkittävimmät ennustuslaitokset povaavat kuluvalle vuodelle kasvua, ja Taloussanomien keräämien ennusteiden keskiarvo bruttokansantuotteen kasvutahdista on tälle vuodelle 0,8 prosenttia.

Katukuvassa se näkyy muun muassa kohoavina nostokurkina ja täysinä terasseina. Esimerkiksi rakentaminen on ollut roimassa kasvussa. Toistaiseksi rakentamisen kasvu on keskittynyt suuriin kaupunkeihin. Vaikutukset kuitenkin säteilevät koko maahan.

– Kun Suomi lähtee kasvu-uralle, niin ensimmäiseksi nousu näkyy pääkaupunkiseudulla, ja sitä kautta vaikutus lähtee leviämään koko Suomeen. Esimerkiksi rakennusmateriaalien tuotantoa ei ole paljon pääkaupunkiseudulla, vaan se on jakautunut ympäri Suomen, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Danske Bankin neuvonantajan ja ekonomistin Lauri Uotilan mukaan talouden piristymisen näkee ainakin Helsingissä monenlaisena virkeytenä.

– Asun Helsingin keskustassa ja liikun paljon kaupungilla. Terasseilla on yllättävän paljon porukkaa. Olen yllättynyt monta kertaa myös ihan lounasravintoloissa, kuinka paljon asiakkaita on, Uotila sanoo.

Uotila muistuttaa, että kotitalouksien ostovoima ei ole leikkauksista huolimatta alentunut. Palkat ovat nousseet aavistuksen, inflaatio on ollut negatiivinen ja varsinkin asuntovelkaiset ovat hyötyneet matalista koroista.

1. Terassit kuhisevat

Onko terassilla väkeä? Vaikka anniskellun alkoholin määrä on laskenut jo vuosia, riittää ravintoloissa uskoa kesäsesonkiin. Toukokuussa tehdyn kyselyn mukaan 77 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä uskoo, että kesämyynti kasvaa viime vuoteen verrattuna, kun myynnin laskuun uskoo vain seitsemän prosenttia yrityksistä.

2. Nostokurjet kohoavat

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten myynti kasvoi joulu–helmikuussa lähes seitsemän prosenttia. Kasvu keskittyi suurimpiin kaupunkeihin. Vilkastumassa on suhdanneherkkä uudisrakentaminen, joka lähtee herkästi vetämään talouden kääntyessä nousuun.

3. Yt-uutiset vähenevät

Työttömyys on yhä korkea, mutta uutiset isoista irtisanomisista ovat vähenemässä. Näin voi tulkita konsulttiyritys Deloitten ja SEB-pankin tekemästä talousjohtajakyselystä, jonka mukaan suomalaisyritykset aikovat lisätä työvoimaansa. Nyt ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen useampi yritys on palkkaamassa uusia työntekijöitä (24 %) kuin irtisanomassa (20 %). Huhtikuussa Suomen suurimman työttömyyskassan YTK:n jäsenten työttömyysprosentti laski – jokaisessa maakunnassa.

4. Työmarkkina piristyy

Avoimia työpaikkoja ilmoitettiin tammi–maaliskuussa yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Näistä määräaikaisia oli 58 prosenttia ja osa-aikaisia joka viides. Työllisten määrä kasvoi maaliskuussa aavistuksen viime vuodesta. Kasvu tuli nimenomaan palkansaajista eikä yrittäjistä ja heidän perheenjäsenistään.

5. Samppanja virtaa

Samppanjan myynti on kasvanut tammi–huhtikuussa kuusi prosenttia Alkon myymälöissä. Myyntiluvun tuijottaminen voi kuulostaa tyhjänpäiväiseltä, mutta Nordea on aiemmin todennut, että samppanjan kysynnän muutokset näyttävät edeltävän kokonaistuotannon muutoksia yhdellä vuosineljänneksellä.

6. Autokauppa käy

Autokauppaa kuvaavat ensirekisteröinnit nousivat tammi–huhtikuussa yli kahdeksan prosenttia viime vuotta enemmän. Henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvoivat yli 13 prosenttia. Talouskasvun lisäksi autokauppaa voitelee hallituksen päätös laskea autoveroa ja korottaa ajoneuvoveroa. Kun ajoneuvovero porrastuu päästöjen mukaan, voi uuden vähäpäästöisen auton hankinta olla taloudellisesti järkevää heille, joilla siihen on varaa.

7. Takseissa varovaista toiveikkuutta

Taksialaa on perinteisesti pidetty suhdannemittarina. Esimerkiksi Helsingissä alkuvuosi on ollut ristiriitainen, ja nyt odotetaan, kuinka kaupunkilaiset intoutuvat kulkemaan taksilla lämpiminä kesäiltoina. Taksi Helsingin puheenjohtaja Jukka Kuusisto sanoo, että pohja on nyt selvästi saavutettu. Kuljetusmarkkinoilla harmaa talous ja lisääntynyt kabotaasiliikenne vaivaa sitä.

8. Asuntokauppa vetää

Vaisusta taloustilanteesta huolimatta asuntokauppa käy pirteästi. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) mukaan vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa 4,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivitaloasuntojen kauppa piristyi 7,5 prosenttia, omakotitalokauppa noin viisi prosenttia ja kerrostaloasuntojen kauppa reilut 2,3 prosenttia.

9. Rekat jyrisevät

Raskaan liikenteen kuljetuksia näkyy tänä keväänä teillä hieman enemmän kuin vuotta aiemmin. Yksi alaa kasvattava asia on hallituksen päätös puuttua liikenneväylien korjausvelkaan, joka elvyttää maanrakennustoimintaa. Myös rakennuspuolen yleinen elpyminen kasvattaa kuljetus- ja logistiikka-alan palveluiden kysyntää. Alan etujärjestöstä SKAL:sta kuitenkin huomautetaan, että kilpailu alalla on kovaa.

10. Hyviä talousuutisia

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan teollisuuden kiinteät investoinnit kääntyivät viime vuonna kasvuun, ja kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna maltillisena. Tämä näkyy positiivisina investointiuutisina muun muassa Taloussanomien sivuilla.

Lähteet: Tilastokeskus, Taloussanomat, Palta, MaRa, Alkon myyntitilastot, Taksiliitto, YTK:n barometri, SKAL, Rakennusteollisuus RT.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?