Työttömiä insinöörejä jo 8000, Nokiasta jopa 400 päälle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Insinöörien työttömyys syveni – "jopa 400 lähtee Nokiasta"

Insinööriliiton uusi puheenjohtaja Samu Salo suree Nokiasta lähtevien insinöörien suurta määrää.

21.5.2016 16:49 | Päivitetty 21.5.2016 16:49

Insinööriliiton tuore puheenjohtaja Samu Salo, 39, sai heti kättelyssä hoidettavakseen Nokian mittavien irtisanomisten jälkihoitoa.

– Hyvä, että irtisanottavien määrää onnistuttiin pienentämään, mutta olemme todella pettyneitä, että yli tuhat työpaikkaa lähtee, uuden hallituksen järjestäytymiskokouksesta tullut Salo sanoo Taloussanomille.

Salo arvioi, että irtisanottavista suuri osa eli 300–400 on insinöörejä, todennäköisesti lähemmäs 400. Heistä noin puolet on Espoossa, ja neljännes Oulussa ja Tampereella.

Salo pitää korkeasti koulutettujen työn siirtämistä halvempien työkustannusten maihin erittäin lyhytnäköisenä toimintana.

Liitto katsoo, että myös valtion tulisi kantaa vastuunsa irtisanottavista. Erityisesti koulutuksen ja työllisyysohjelmien kautta, jotta ihmiset pääsevät uusiin töihin. Valtio on jo hakenut Euroopan globalisaatiorahastosta niin kutsuttua EGR-tukea työllistämiseen. 

Hyvänä Salo pitää myös sitä, että Nokia tarjoaa edellisten vähennysten tapaan Bridge-ohjelmaa, joka tukee uran jatkumista yrittäjänä. 

Salo sanoo, että insinöörien työttömyystilanne on huono, sillä vailla töitä on jo lähes 8000 henkeä. Työttömyysprosentti on yleistä pienempi eli 6,2, mutta alueelliset erot ovat isoja.

–Vaikeimmat alat ovat tietotekniikka ja kone- ja automaatioalat. Rakennuspuolella on parhaat näkymät, mutta Nokialla töissä olleille siitä tuskin on paljoakaan apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?