Tällaisia ovat miehet Nokia-puhelimien takana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat miehet Nokia-puhelimien takana

Arto Nummela ja Florian Seiche saavat kehuja. Rahoituksen takana oleva Jean-Francois Baril on puolestaan kiistellympi henkilö.

HTC:n johtotehtävissä työskennellyt Florian Seiche esitteli yhtiön uutta puhelinmallia 2010-luvun alussa Lontoossa. ­

20.5.2016 6:04 | Päivitetty 19.5.2016 17:09

Uusia Nokia-puhelimia kehittävän HMD Globalin toimitusjohtaja Arto Nummela ja hallituksen puheenjohtaja Florian Seiche ovat suurelle yleisölle tuntemattomia nimiä, mutta mobiilialalla heillä on hyvä maine.

Digitoday kuuli johtajakaksikosta kehuja kahdelta eri taholta.

– Arto on itse asiassa erittäin hyvin tunnettu kännykkämaailmassa, toteaa johtaja Ben Wood brittiläisestä CCS Insight -tutkimusyhtiöstä.

– Hänellä on erittäin hyvä maine, ja hän oli Nokialla erittäin pidetty varsinkin, kun yhtiö oli matkapuhelinliiketoiminnassa menestyksensä huipulla.

Woodin mukaan Nummelaa kehuvat hänen tuttunsa sekä Nokialla että Nokian asiakkaina olleet operaattorit. Woodin luottamusta Nummelaan lisää se, että tällä on kokemusta sekä insinööripuolelta että myynnin johdosta.

– Se tarkoittaa että hän ja hänen ryhmänsä, jonka hän todennäköisesti pystyy valikoimaan tarkoin, tuntevat markkinat ja liiketoiminnan hyvin, Wood sanoo.

Nummela on toiminut Microsoftilla ja Nokialla muun muassa Aasian, Lähi-idän ja Afrikan myynnin johdossa sekä vastannut Nokian älypuhelinliiketoiminnasta Yhdysvalloissa. Nokia-uransa alussa hän vastasi kuitenkin ohjelmistokehityksestä.

LinkedIn-tietojensa mukaan Nummela työskentelee tällä hetkellä Yhdistyneissä arabiemiraateissa. Tämä on Helsingin, Britannian ja Kiinan ohella yksi HMD:n tulevista toimipaikoista.

"Maineella on suuri merkitys"

Myös Seiche on matkapuhelinpiireissä tunnettu, sillä hän on toiminut Euroopan matkapuhelinliiketoiminnan markkinoinnin johdossa sekä Microsoftilla että sitä ennen HTC:lla.

– Ihmisten mielestä on kiinnostavaa, että Arto ja Florian tekevät tässä yhteistyötä. Se on hyvä alku, Wood toteaa.

Woodin mukaan henkilökohtaisella maineella on matkapuhelinalalla suuri merkitys.

– Alalla on satoja HMD:n kaltaisia yrityksiä, jotka tekevät Android-älypuhelimia, ja ne kaikki kilpailevat samoista myyntikanavista, olivat ne sitten operaattoreita, kauppaketjuja ja niin edelleen, Wood sanoo.

– Kun on niin monta yrittäjää, niin mahdollisuus päästä ovesta sisälle ja istua alas jonkun kanssa on vaikeaa. Arton ja Florianin yhdistelmä tarkoittaa, että heillä on yhteydet ja suhteet, joiden avulla he pääsevät ainakin ovesta sisälle. Sisäänpääsyn ja tuotteiden varsinaisen myymisen välillä on toki iso ero, mutta mitään ei saada myytyä, jos ei pääse edes ovesta sisälle.

Loppujen lopuksi on kuitenkin kysymys tuotteista.

– Heidän täytyy toivoa, että he onnistuvat Foxconnin kanssa kehittämään houkuttelevia puhelimia oikeaan hintaan, ja että he saavat Nokia-brändistä tarpeeksi perittyä vetovoimaa varsinkin älypuhelinmarkkinoille.

Baril on kiistellympi tapaus

HMD:tä rahoittaa sijoitusyhtiö Smart Connect LP. Sen johtaja Jean-Francois Baril ei istu suoraan suomalaisyhtiön hallituksessa, mutta on rahoituksen takana.

HMD:tä edustavan Brunswickin mukaan Barililla oli keskeinen rooli Nokian matkapuhelinvalmistuksen siirtämisessä Foxconnille.

Helsingin Sanomat kirjoitti, miten vuonna 2003 Nokian hankintajohtajana aikoinaan työskennellyt Baril oli vähentänyt suomalaiselle alihankkija Eimolle tehtäviä tilauksia.

Tämän jälkeen Baril oli esittänyt koko Eimon myymistä Foxconnille, ja näin tapahtuikin seuraavana vuonna. Paria vuotta myöhemmin Suomen-tehtaat suljettiin.

Baril on myös Ginko Ventures -sijoitusyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja. Muun muassa suomalainen jätteiden keräämiseen erikoistunut Evevo-startup on saanut rahoitusta sekä Foxconnilta että Ginkolta.

Muiden tehtäviensä ohella Baril on johtajana Sveitsissä toimivassa Connecting Partners -palveluyhtiössä, joka myy koulutusta ja konsultaatiota tuotantoketjujen hallintaan ja ulkoistuksiin.

Baril istuu edelleen myös Nokiasta irtautuneen Vertu-luksuskännykkävalmistajan hallituksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?