Yhdysvallat paljasti Saudi-Arabian 117 miljardin dollarin valtionlainasijoitukset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat paljasti valtionlainojen yli 40 vuotta piilossa olleen salaisuuden

Viimeksi tietoja Saudi-Arabian sijoituksista on julkaistu 1970-luvun alussa.

17.5.2016 8:10

Yhdysvaltain valtionlainamarkkinoilla on paljastunut yli neljäkymmentä vuotta piilossa ollut salaisuus, kun maan valtiovarainministeriö on paljastanut Saudi-Arabian hallussa olevien treasury-lainojen määrän.

Tähän asti määrä on pidetty salassa. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kertoi eilen, että Saudi-Aarabian holveissa oli maaliskuun lopussa 116,8 miljardin dollarin edestä Yhdysvaltain valtionlainoja. Kaksi vuotta aiemmin määrä oli 82,7 miljardia dollaria.

– Tämä on merkittävää tietoa. Tähän asti on näyttänyt siltä, että olemassa on ollut jonkinlainen herrasmiessopimus, jonka mukaan sitä ei paljasteta – koska he ovat liittolainen. Pidä salkku salassa ja pidä liittolainen, totesi Mitsubishi UFJ:n johtaja John Herrmann uutistoimisto Bloombergille.

Määrä on pidetty salassa vuodesta 1974 lähtien. Lainasalkullaan Saudi-Arabia nousee kymmenen suurimman USA-bondimaan joukkoon. Kiinalla on Yhdysvaltain valtionlainoja peräti 1200 miljardin edestä ja Japanilla 1100 miljardin.

Saudi-Arabian aikaisemmin väkivahva valtiontalous on joutunut paineeseen alentuneen öljynhinnan takia. Viime vuonna maa joutuu käyttämään 16 prosenttia ulkomaisen valuutan reserveistään täyttäessään budjettivajettaan, joka oli suurin neljännesvuosisataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?