Saksassa maksettiin taas sähkönkäytöstä – koko tarve tyydyttyi uusiutuvilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksassa maksettiin taas sähkönkäytöstä – koko tarve tyydyttyi uusiutuvilla

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.5.2016 17:46, Päivitetty 16.5.2016 17:34

Sunnuntaina Saksa tuotti lähes kaiken tarvitsemansa energian ensimmäistä kertaa uusiutuvilla energiamuodoilla. Kyseessä on virstanpylväs Angela Merkelin Energiewende-politiikassa.

Aurinko- ja tuulivoiman tuotanto nousi Saksassa huippuunsa kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa sunnuntaina. Tuolloin maassa tuotettiin uusiutuvilla tuotantotavoilla 45,5 gigawattia sähköä, kun sähköntarve oli 45,8 gigawattia.

Sähkön hinta kääntyi sunnuntaina useaan otteeseen negatiivisiksi. Matalimmillaan se kävi 50 euroa pakkasella megawattitunnilta. Tilanne oli kuitenkin poikkeuksellinen, eikä sen uskota toistuvan lähiaikoina.

Euroopan maat ovat rakentaneet yhä enemmän uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia leikatakseen hiilidioksidipäästöjään ja parantaakseen energiaturvallisuuttaan. Piikkejä on nähty muuallakin. Viime vuonna Tanskan tuulivoimalat tuottivat 140 prosenttia kysynnästä. Iso-Britannialla taas ei ollut lainkaan hiilivoimaloita käytössä neljän tunnin ajan viime viikon tiistaina.

– Tällaisen kaltaiset tapahtumat alleviivaavat tarvetta, että jossain vaiheessa voimme joutua suitsimaan [tuotantoa] koko markkinan laajuisen ylitarjonnan vuoksi, Bloomberg New Energy Financen analyytikko Monne Depraetere sanoo.

Ylitarjontatilanteet voivat pidemmän päälle edesauttaa uusia teknologioita, joilla energiaa voitaisiin varastoida nykyistä paremmin.

Liittokansleri Angela Merkelin kiistelty Energiewende-politiikka on kutistanut hiili- ja kaasuvoimaloiden marginaaleja ja nostanut sähkön hintaa Euroopan suurimmalla sähkömarkkinalla. Energiewenden tavoitteena on ollut päästä eroon fossiilisilla polttoaineilla ja ydinvoimalla tuotetusta sähköstä.

Tuoreimmat osastosta