Japanilainen Softbank-yhtiö on neuvottelemassa Supercell-omistuksensa myynnistä kiinalaisille ostajille, kertoi uutistoimisto Bloomberg lauantaina.
Supercell ei kommentoinut markkinahuhuja Digitodaylle, eikä Softbank kommentoinut asiaa Bloombergille.
Yrityskauppa olisi yllätys useista syistä.
Kun Softbank vuonna 2013 osti Supercellistä 51 prosentin enemmistön, peliyhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paanasen mukaan kyseessä oli Softbankille todella pitkäaikainen sijoitus. Paanasen mukaan Softbankin perustajalla Masayoshi Sonilla oli "300 vuoden visio ja 30 vuoden suunnitelma".
Viime vuonna Softbank nosti omistuksensa yli 75 prosenttiin ostamalla osakkeita peliyhtiöön varhaisessa vaiheessa sijoittaneilta yhtiöiltä. Kauppahintaa ei julkistettu, mutta joidenkin arvioiden mukaan Supercellin arvo olisi kauppahinnan perusteella noussut 5,5 miljardiin dollariin.
Bloombergin uutisen sanamuotojen perusteella neuvotteluissa aloitteellisia ovat olleet Supercellistä kiinnostuneet kiinalaiset, eli Softbank ei olisi ollut aktiivisesti myymässä peliyhtiötä. Aiempiin puheisiin verrattuna Softbankin suunnanmuutos on silti selvä: Eikö Supercell enää kuulukaan 300 vuoden visioon tai 30 vuoden suunnitelmaan?
Supercellin johdolla on Softbankin kanssa myös erikoinen osakassopimus, joka antaa Ilkka Paanaselle ja peliprojektin johtajalle Mikko Kodisojalle käytännössä veto-oikeuden yhtiön päätöksentekoon, Paananen kertoi Taloussanomille lokakuussa 2013. Esimerkiksi jos Softbank haluaisi myydä yhtiötä tai siirtää pääkonttorin Suomesta muualle, yhtiöt tarvitsevat Paanasen ja Kodisojan luvan.
Ovatko Supercell-johtajat siis mukana neuvotteluissa? Vai onko osakassopimus enää voimassa Softbankin lisättyä omistustaan viime vuonna? Tai suostuisivatko uudet omistajat samanlaiseen sopimukseen yrityksen kanssa, josta ne omistaisivat kolme neljäsosaa?
Myös kaupan vaikutukset Supercellille ovat myös kiinnostavat. Paananen kertoi viime vuoden tulosjulkistuksen yhteydessä, että Aasia ja erityisesti Kiina ovat olleet yhtiön suurin markkina-alue. Myynti kiinalaiselle yhtiölle tuskin ainakaan vähentäisi Supercellin pelien näkyvyyttä Kiinassa.
Ja jos kauppa todella toteutuisi, voisiko tai haluaisiko uusi omistaja siirtää Supercellin pääkonttorin pois Suomesta? Tämä olisi jopa koko Suomen tasolla taloudellisesti merkittävä isku, sillä yhtiö maksoi viime vuonna Suomeen 176 miljoonan euron yhteisöverot.