Berliini rajoitti Airbnb:tä – mitä tekee Helsinki? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntoja valuu turisteille – Helsinki ei aio puuttua


Portugalilaiset Ana Serra ja Claudia Penedo majoittuivat Airbnb-kohteessa Helsingin Kalliossa viime keväänä.

Portugalilaiset Ana Serra ja Claudia Penedo majoittuivat Airbnb-kohteessa Helsingin Kalliossa viime keväänä.

Julkaistu: 15.5.2016 6:01, Päivitetty 13.5.2016 14:35

Hotelliala pelkää Airbnb-käytön berliiniläistymistä, mutta Helsingin kaupunki ei näe ainakaan vielä ongelmia.

Berliinissä kiellettiin toukokuun alusta alkaen kokonaisten asuntojen vuokraaminen loma-asuntosivusto Airbnb:n kautta, koska sen uskottiin nostavan vuokratasoa.

Helsingissäkin on pulaa vuokra-asunnoista, mutta rajoituksia ei ole mietitty.

– Ei olla nähty, että tämä olisi tekijä joka meidän vuokra-asuntotilanteeseen vaikuttaisi millään kovin dramaattisella tavalla, kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki sanoo.

Sinnemäen mukaan kaupungin korviin ei ole myöskään kantautunut toiveita, että rajoituksiin pitäisi ryhtyä.

Mittakaava on Helsingissä hyvin erilainen kuin Berliinissä tai vaikka Barcelonassa tai Amsterdamissa, Sinnemäki huomauttaa. Barcelonassa turistien määrää on pyritty rajoittamaan, ja Amsterdamissa heidän haluttaisiin levittäytyvän laajemmalle alueelle.

– Me Helsingissä mietimme enemmän sitä, miten tänne saisi enemmän tulijoita.

Hyvä Airbnb-tarjonta voi myös osaltaan houkutella Helsinkiin lisää matkailijoita, etenkin kun kaupungissa on tarvetta uusille hotelleille.

Helsingissä on tällä hetkellä noin 8600 hotellihuonetta, ja 4–5 vuoden kuluessa hotelleja on tulossa useita lisää. Airbnb-kohteita taas on Ylen uutisten maalikuisen uutisen mukaan runsaat 2100.

Ylen mukaan kohteiden määrä kasvoi viime vuonna Helsingissä yli 70 prosenttia ja koko Suomessa kohteiden määrä kaksinkertaistui 3 800:aan.

Ammattimaistuminen pelottaa hotelleja

Ainakaan vielä ei ole selvää näyttöä siitä, että Airbnb olisi myöskään vienyt asiakkaita hotelleista.

– Hankala sanoa, näkyykö se vielä tilastoista. Kasvuvauhtihan siinä on iso, Matkailu- ja ravintola-ala edustavan Mara toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Vuoden alkupuoli on ollut hotelleissa "kohtalaisen hyvä". Lappi on kuitenkin varma, että palvelun vaikutus tulee näkymään, jos sen kasvu pysyy nykyisellään.

MaRan mukaan Suomessakin on nähty jo merkkejä siitä, että kokonaisia asuntoja pidetään jatkuvassa Airbnb-käytössä. Berliinissä sellaisia on jo 15 000 kaupungin yhteensä 24 000 Airbnb-kohteesta, Lappi sanoo.

MaRa vaatii ammattimaisille vuokraajille samanlaisia velvoitteita kuin hotelleille.

– Kyse ei ole mistään jakamistaloudesta. Kysymys on ammattimaisesta hotellitoiminnan harjoittamisesta, joka viedään asuinkerrostaloihin.

Raha jää kuitenkin Helsinkiin

Pääkaupunkiseudulla kävi viime vuonna 4,9 miljoonaa ulkomaista matkailijaa, joista 3 miljoonaa jäi vähintään yhdeksi yöksi.

Heistä perinteisissä hotelleissa, hostelleissa tai vastaavissa yöpyi 34 prosenttia, kun vuokramökissä tai asunnossa majoittui 8 prosenttia.

Vaikka hotelliala kärsisi, kokonaisuudessaan Airbnb:stä on enemmän hyötyä kuin haittaa, sanoo Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker.

Matkailijoilla on tapana käydä ravintoloissa ja käyttää palveluja, ja mukavaan asuntoon majoittuva viipynee pidempään hotellissa oleva. Kiertoon jää myös asunnon omistajan saama vuokratulo.

– Jos meille tulee matkailijoita, yöpyvät he missä tahansa, he tuovat tänne rahaa.

Tuoreimmat osastosta