Kova arvio Kiinasta: Pankeilla lyhentämättömiä lainoja 9 kertaa "virallisia lukuja" enemmän

Kiinassa huolia aiheuttaa erityisesti rahoitussektorin tilanne. Pankkiiriliike CLSA:n mukaan Kiinan pankkeja vaivaa omalaatuinen "epidemia".

6.5.2016 18:08 | Päivitetty 6.5.2016 17:59

Kiinan keskuspankki tulee soveltamaan varovaista rahapolitiikkaansa joustavasti ja maltillisesti, pankki kertoo vuoden ensimmäisen neljänneksen katsauksessaan. Rahapolitiikkaa voidaan kuitenkin hienosäätää, kun "ajankohta on sopiva".

Maan talouden perusteet ovat keskuspankin mukaan ennallaan. Talouden kasvuvauhdin ennakoidaan pysyvän keskimääräisessä taikka nopeassa tahdissa, vaikka haasteita ja painetta hitaampaan kehitykseen on olemassa.

Katsauksen mukaan Kiina tulee huolehtimaan luotonannon jatkumisesta, rahoituksen saatavuudesta ja ohjaa pankkeja parantamaan likviditeetin hallintaa.

Teräs- ja kivihiiliteollisuudessa tullaan tukemaan kapasiteetin leikkauksia.

Lyhentämättömät lainat "epidemia"

Huolia aiheuttaa erityisesti rahoitussektorin tilanne.

Hongkongilaisen pankkiiriliike CLSA:n mukaan kiinalaispankeilla on lyhentämättömiä lainoja yhdeksän kertaa enemmän kuin mitä viralliset luvut kertovat. Pankkiiriliike kuvaa tätä "epidemiaksi".

Arvion mukaan nämä huonot lainat muodostivat viime vuonna jopa 15–19 prosenttia koko lainakannasta, kun virallinen arvio on 1,67 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?