"Bitcoinin keksijä" lupasi ensin todisteet – mutta jänisti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Bitcoinin keksijä" lupasi ensin todisteet – mutta jänisti

Craig Wright väitti ensin olevansa Bitcoinin keksijä Satoshi Nakamoto, mutta on nyt peruuttanut aikeensa julkaista pitäviä todisteita. Perääntymisen takia hänet luultavasti leimataan huijariksi. Mutta onko hän sitä?

6.5.2016 17:01 | Päivitetty 6.5.2016 16:16

Bitcoinin salamyhkäisenä keksijänä Satoshi Nakamotona esittäytynyt Craig Wright lupasi tällä viikolla pitävät todisteet siitä, että hän todella on kuka hän sanoo olevansa. Nyt todisteet jäävät saamatta.

Sen sijaan Wright julkaisi verkkosivuillaan anteeksipyynnön.

– Uskoin, että pystyn tähän. Uskoin, että voisin laittaa vuosien anonymiteetin ja piilottelun taakseni. Mutta, tämän viikon tapahtumien edetessä ja valmistellessani todisteita pääsystäni varhaisimpiin [bitcoin]-avaimiin, murruin. Minulla ei ole rohkeutta. En pysty, Wright kirjoittaa.

Asiasta uutisoi muun muassa BBC, joka huomauttaa, että Bitcoin-säätiön vaikuttajat Jon Matonis ja Gavin Andresen eivät kumpikaan ole vielä peruneet lausuntojaan, jotka tukevat Wrightin väitteitä.

BBC:n mukaan operaatio, jonka piti todistaa Wrightin henkilöllisyys, meni kuitenkin mönkään tämän vetäydyttyä yllättäen.

BBC oli yhdessä Matoniksen ja Andresenin kanssa maksanut pienen bitcoin-summan osoitteeseen, jota käytettiin kaikkien aikojen ensimmäisessä transaktiossa. Wrightin piti lähettää summat takaisin, mikä olisi merkinnyt ensimmäistä lähtevää transaktiota tästä bitcoin-blokista sitten tammikuun 2009.

Mutta sitten BBC:lle ilmoitettiin, että operaatio on toistaiseksi jäissä eikä syytä annettu.

Craig Wright perustelee käytöstään julkisella hyökkäyksellä häntä vastaan, sillä Wrightin julkistus herätti heti paljon epäilyjä. Wright sanoo, ettei hän ole tarpeeksi vahva jatkamaan jatkuvien epäilyjen torjumista.

Esimerkiksi Reddit-verkkosivuston keskusteluissa ihmetellään Craigin päätöstä olla julkistamatta pitäviä todisteita, sillä se vain lisää entisestään epäilyjä huijausyrityksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?