EK: Työterveyshuolto pitää säilyttää nykyisellään sotessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Flunssaiset työterveydestä terveyskeskukseen? – EK:lta jyrkkä ei

Työterveyshuolto pitää EK:n johtajan Ilkka Oksalan mielestä jättää nykyiselleen. Hänestä tekijät pitää saada hoidettua nopeasti eikä istuttaa heitä työajalla palveluita jonottamassa.

28.4.2016 16:24

Työterveyshuoltoon ei Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työelämäasioista vastaavan johtajan Ilkka Oksalan mielestä pidä koskea sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) tässä vaiheessa.

– Työterveyshuolto pitää säilyttää nykyisen kaltaisena, hän sanoo.

Uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo tänään Helsingin Sanomissa perusvireen olevan, että "työterveyshuolto keskittyisi enemmän varsinaiseen lakisääteiseen tehtäväänsä eli työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitoon".

Tämä voisi lehden mukaan tarkoittaa, että työnantajat eivät enää saisi työterveyshuollon sairaanhoitoon yhtä suuria Kela-korvauksia kuin nyt. Yhteiskunta rahoittaisi flunssapotilaiden hoitoa vain julkisissa palveluissa eli yhdestä kanavasta.

– Nykyinen järjestely on kohtuullisen yhtäläinen eri yrityksissä. Se on oikeudenmukainen ja tehokas, Oksala sanoo.

Hänestä olisi ajankäytön kannalta hassua, jos flunssaista työntekijää ei voitaisi hoitaa työterveyshuollossa.

– On niin palkansaajan kuin yrityksenkin intressi, että työntekijä pääsee mahdollisimman nopeasti lääkärille, saa diagnoosin ja mahdollisesti tarvittavat laboratoriotulokset eikä työajalla istu jonoissa.

Poissaolot lyhyiksi

Yrityksille on Oksalan mukaan tärkeää, että aktiiviväestön sairaudesta tai vaikkapa terveystarkastuksista johtuvat poissaolot ovat mahdollisimman lyhyitä. Kun työterveyshuolto toimii, työntekijät jaksavat pitkään työelämässä.

Potilasturvallisuusprofessori Risto P. Roine Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että häntä hämmästyttäisi, jos periaatteessa toimivat palvelut ajettaisiin alas.

– Jos poistetaan merkittävä etu eli myös sairaudet hoitava työterveyshuolto, pitäisi taata, että julkinen terveydenhoito toimisi yhtä hyvin, Roine sanoo.

Sairauden hoidon kannalta ei Roinen mielestä ole erityistä merkitystä, hoidetaanko potilas työterveyshuollossa vai julkisessa palvelussa.

– Flunssapotilaat olisi parasta hoitaa joustavasti, järkevästi ja lähellä, hän sanoo.

Palkansaajien eriarvoisuus kasvaisi

Roine ymmärtää työterveyshuoltoa koskevaa kritiikkiä.

– On tavallaan kieroa, että hyvinvoivien ihmisten palveluita tuetaan erikseen työterveyshuoltoa pönkittämällä, hän sanoo.

Oksala huomauttaa, että nykyisin työnantajien rahoitusosuus kattaa suurimman osan nykyisten työterveyspalveluiden kustannuksista. Loppu rahoitetaan palkansaajien maksuosuudella Kelan työtulovakuutuksen kautta.

Flunssapotilaiden siirtäminen pois työterveyshuollosta johtaisi Oksalan mukaan yritys- ja toimialakohtaisiin järjestelyihin ja lopputuloksena olisi yhä sekavampi järjestelmä.

– Toteutuessaan tällainen rajaus loisi ennennäkemättömän eriarvoisuuden palkansaajien työterveyspalveluihin, hän ennakoi.

Työterveyshuollon asemaa voidaan Oksalan mielestä arvioida myöhemmin.

– Sen roolia ja tehtäviä voidaan tarkastella vasta, kun sote on toteutettu ja käytännössä havaittu hyväksi, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?