Handelsbanken: Suomen talouden kokonaiskuvaan ei voi olla tyytyväinen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Handelsbanken: Suomen talouden kokonaiskuvaan ei voi olla tyytyväinen

Pankki povaa kuluvalle vuodelle prosentin kasvua. Pankin mukaan talouden merkit enteilevät, että Suomen hintakilpailukyky ei ole riittävä.

28.4.2016 12:40

Handelsbanken arvioi talousennusteessaan, että Suomen talouden hitaahko kasvu jatkuu lähivuosina. Parempaan vauhtiin pääsemiseen vaadittaisiin viennin ja teollisuuden työllisyyden kohenemista.

– Suomen talous pysyy maltillisessa kasvussa vuosina 2016–18, mutta kokonaiskuvaan ei voi olla tyytyväinen: vienti supistui vielä viime vuoden lopussa ja teollisuuden työpaikat vähenivät, mikä enteilee vahvasti, ettei Suomen hintakilpailukyky ole riittävä, sanoo pankin pääekonomisti Tiina Helenius tiedotteessa.

– Samaa puhuvat myös muut tekijät: Suomen markkinaosuus maailmankaupasta on selvästi laskenut, BKT:n kasvuvauhti on erittäin heikko verrattuna muihin pieniin avoimiin talouksiin, vaihtotaseeseen ei ole onnistuttu kerryttämään riittävää ylijäämää ja yritysvoitot ovat laskeneet erityisesti avoimella sektorilla.

Handelsbanken arvioi edelleen, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna prosentin. Myös ensi vuoden kasvuennuste on ennallaan joulukuuhun verrattuna eli 1,2 prosenttia. Vuonna 2018 kasvu hidastuu 0,9 prosenttiin.

Viennin ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Joulukuun luvut olivat 3,2 ja 2,5 prosenttia.

Maltilliseksi jäävän kotimaisen kysynnän johdosta työmarkkinoiden elpyminen on hyvin hidasta. Työttömyyden Handelsbanken uskoo yltävän tänä vuonna 9,3 prosenttiin, missä se laskee ensi vuonna 9,1 prosenttiin.

Handelsbankenin mukaan nyt olisi tärkeää muuttaa kollektiivisten palkkasopimusten malli yrityskohtaisemmaksi ja yleinen työsopimusten kattavuus joustavammaksi. Uudistukset tukisivat yritysten kannattavuutta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?