Hypo: talous kehittyy vakaasti mutta vaimeasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Suomen kasvu on kuluttajien varassa

Hypon mukaan aamun suhdanneluvut vahvistavat kuvaa siitä, että kotimarkkina kannattelee talouskehitystä.

27.4.2016 11:37

Aamulla julkitulleet huhtikuun luottamusmittarit kertovat, että Suomen talous kehittyy vakaasti mutta vaimeasti, Suomen Hypoteekkiyhdistys arvioi Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) luottamuslukuja.

Kuluttajien luottamus on enää askeleen päässä pitkän aikavälin keskiarvosta. Kohentunutta luottamusta selittää työmarkkinoiden vähittäinen toipuminen, talousnäkymien vakautuminen ja reaaliansioiden myönteinen kehitys, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin laskeneen hitusen huhtikuussa saldolukuun 9,8. Helmikuussa arvo oli 10,4. EK:n luottamusluvut kertovat suhdannekuvan pysyneen vakaana. Vähittäiskaupassa myynnin laskun ennustetaan päättyvän. Uusin saldoluku oli -1, kun vielä maaliskuussa se oli -7.

– Kaupan alan yritysten liikevaihdon kehitys on ollut vaisua, mutta sen sijaan myynnin määrä on ollut hyvässä kasvussa jo pitempään. Luottamuksen nousu ei sinänsä ole yllätys, kotitalouksien parantuneet näkymät ja vähittäiskaupan omat toimet näyttävät, että pahimmat synkkyydet ovat takana, Brotherus sanoi Taloussanomille.

Viimeksi näin vakaat ja myönteiset näkymät kaupan alalla on ollut alkuvuonna 2014.

– En tekisi liian voimakkaita johtopäätöksiä kaupan aukiolon vapauttamisesta, mutta kyllä kauppa on hyötynyt sääntelyn vapauttamisesta. Samaan aikaan työmarkkinoilla työttömyyden kasvu on pysähtynyt ja työllisten määrä kääntynyt hienoiseen nousuun. Ne näkyvät kaupassa hyvinkin nopeasti.

Teollisuuden luottamuksen lievä heikennys latistaa toiveita viennin kohentumisesta alkuvuonna, mutta rakentamisen luottamus pysytteli normaalioloja korkeammalla vahvistaen kuvaa uudisrakentamisen noususta. Myönteistä virettä on myös sekä asunto- ja autokaupassa että asunnonostoaikeissa.

Suhdanneluvut vahvistavat Brotheruksen mukaan entisestään kuvaa siitä, että viennistä on turha odottaa apuja, vaan kuluvan vuoden kasvu nojaa kotimarkkinassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?