Kuluttajien luottamus suunnilleen ennallaan huhtikuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajaluottamus ennallaan – synkkiä odotuksia työttömyydestä

Kuluttajien luottamus pysytteli suunnilleen ennallaan huhtikuussa edelliskuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

27.4.2016 9:35

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta paranivat hieman maaliskuisesta, mutta arviot yleisestä työttömyydestä ja omista säästämismahdollisuuksista heikkenivät.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 9,8. Maaliskuussa se oli 10,4 ja viime vuoden huhtikuussa tasolla 11,4.

Kuluttajista 35 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana ja 24 prosenttia arvioi talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat maaliskuussa 36 ja 26 prosenttia ja vuosi sitten 33 ja 21 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti 28 prosenttia, kun taas 15 prosenttia vastaajista pelkäsi taloutensa huononemista. Kuluttajat pitivät ajankohtaa otollisena lainanotolle ja hieman myös kestotavaroiden ostamiselle, mutta ei säästämiselle.

Työllisten kuluttajien kokema työttömyyden uhka vähentyi huhtikuussa edelliskuuhun verrattuna, mutta työttömyydestä kuluttajien näkemykset olivat ylipäätään synkähköt. 46 prosenttia, neljä prosenttiyksikköä aiempaa enemmän, arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?