Työmarkkinoilla toipumista, mutta yhä enemmän kahden kerroksen väkeä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työmarkkinoilla toipumista, mutta yhä enemmän kahden kerroksen väkeä

Hypon Brotherus: Varsinkin yrittäjien määrän kova kasvu vaikuttaa työllisyyslukuihin.

26.4.2016 9:58

Työttömyys helpotti aavistuksen viime kuussa. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 273 000, mikä oli lähes saman verran kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 10,1 prosenttia, kun se viime vuoden maaliskuussa oli 10,3 prosenttia.

Työttömyysasteen trendi oli 9,2 prosenttia, eli samalla tasolla kuin helmikuussa. Viime vuoden maaliskuussa työttömyysasteen trendi oli 9,3 prosentissa.

Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että työmarkkinat ovat toipuneet pienin askelin vuoden aikana. Hänen mukaansa työttömyyslukuja kaunistavat piilotyöttömien määrän kasvu ja työikäisen väestön supistuminen, mutta samalla myös työllisten määrä on noussut.

– Yksi tekijä on yrittäjien määrän hurja kasvu finanssikriisin jälkeen. Vuoden 2008 alusta yrittäjien määrä on noussut yli 20 prosentilla, ero on hätkähdyttävä verrattuna edelliseen taloustaantumaan 1990-luvun alussa, jolloin yrittäjien määrä putosi 20 prosentilla. Tällä hetkellä myös palvelu- ja rakennusalalla näkyy valon pilkahduksia, Brotherus kirjoittaa kommentissaan.

Työllisiä oli 39 000 enemmän kuin vuoden 2015 maaliskuussa. Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli 68,0 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 66,8 prosenttia.

Koko alkuvuonna eli tammi–maaliskuussa työttömyysaste oli 9,6 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 9,7 prosenttia.

Työministeriön mukaan maaliskuun lopussa oli kaikkiaan 351 000 työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Työttömien työnhakijoiden määrä oli 4 000 suurempi kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Ero Tilastokeskuksen ja työministeriön luvuissa johtuu erilaisista tilastointitavoista.

Työmarkkinoilla yhä enemmän kahden kerroksen väkeä

Hypon Brotherus huomauttaa, että työmarkkinoille on Suomessa syntymässä kahdenkerroksen väkeä. Toisaalta ovat sisäpiiriläiset eli työpaikkansa ja työmarkkinakelpoisuutensa säilyttäneet, joiden työttömyysjaksot ovat jääneet lyhytaikaisiksi ja ansiotasokehitys pysynyt kohtuullisena. Toinen ryhmä on ulkopuoliset eli työmarkkinoiden rattailta pudonneet, jotka eivät tahdo päästä enää mukaan työelämään.

– Odotuksia selkeästi vahvempi talouskasvu lienee ainoita keinoja nostaa syrjäytyneitä takaisin työmarkkinoille. Suomen ei kannata jättää kaupungistumisen tarjoamaa matalalla roikkuvaa omenaa hyödyntämättä talouskasvun ajurina, arvioi Brotherus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?