Kuwaitin lakko näkyy öljyn hinnassa – aiheutti 60 % sukelluksen tuotantoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuwaitin lakko näkyy öljyn hinnassa – aiheutti 60 % sukelluksen tuotantoon


Kuwaitin öljytyöläiset ottivat rennosti sunnuntaina, lakon ensimmäisenä päivänä

Kuwaitin öljytyöläiset ottivat rennosti sunnuntaina, lakon ensimmäisenä päivänä

Julkaistu: 19.4.2016 12:54

Kuwaitin öljytyöläiset protestoivat öljyn halpenemisen aiheuttamia palkanalennuksia ja etujen menetyksiä vastaan. Ulosmarssi on ensimmäinen sitten vuoden 1996.

Raakaöljyn hinta on kääntynyt tänään loivaan nousuun, kun Kuwaitin öljytyöläisten lakko jatkuu jo kolmatta päivää. Joidenkin arvioiden mukaan lakko voisi jatkua pisimmillään jopa kaksi viikkoa.

Öljytyöläiset protestoivat öljyn halpenemisen aiheuttamia palkanalennuksia ja etujen menetyksiä vastaan. Ulosmarssi on ensimmäinen Kuwaitissa sitten vuoden 1996.

Lakko aiheutti alkaessaan sunnuntaina jopa 60 prosentin sukelluksen Opecin jäsenmaan tuotantoon. Valtiollinen öljy-yhtiö Kuwait Petroleum on kuitenkin käynnistänyt uusia yksiköitä maan kaakkoisosissa. Pohjoisosissa tuotanto on palannut jo normaaleille tasoille.

– Jos Kuwaitin lakko jatkuu, se tasapainottaa markkinaa. Tähän mennessä näyttä siltä, että Kuwait pystyy tyydyttämään kysynnän ja täyttämään sitoumuksensa varastoja tyhjentämällä, toteaa konsulttiyhtiö Qamar Energyn johtaja Robin Mills uutistoimisto Bloombergille.

Kuwaitin lakko tulee markkinoiden kannalta kreivin aikaan, sillä öljyntuottajien pyrkimykset rajoittaa tuotantoaan viikonloppuna Dohassa karahtivat kivelle.

Saudi-Arabia pysyi kannassaan, jonka mukaan kaikkien öljymaiden pitäisi sitoutua rajoitusrintamaan. Sanktioista vapautunut Iran haluaa kuitenkin kasvattaa omaa tuotantoaan eikä osallistunut kokoukseen.

Nordean mukaan on olemassa riski, että Saudi-Arabia ryhtyy jälleen taistelemaan markkinaosuuksista ja ajautuu hintasotaan. Tämä jarruttaa öljymarkkinoiden elpymistä.

– Saudi-Arabia ei ole valmis hylkäämään markkinaosuusstrategiaansa ilman, että Iran taipuu yhteistyöhön. Ja Iran ei puolestaan ole vielä pitkään aikaan halukas jarruttamaan tuotantoaan, kun se on palaamassa markkinoille talouspakotteiden purkamisen jälkeen, Nordea kirjoittaa aamukatsauksessaan.

Kun Kuwaitin lakko päättyy, voi öljyn hinta kääntyä jälleen alamäkeen.

Raakaöljyn WTI-viitelaadun kesäkuun toimitusten tynnyrihinta oli iltapäivällä noussut 0,29 dollaria 40,07 dollariin. Pohjanmeren Brent-laadun kesäkuun toimitusten hinta oli kivunnut 0,33 dollaria 43,24 dollariin.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta