EK ja yrittäjät kiittelevät työttömiä koskevien sääntöjen kiristämistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EK ja yrittäjät kiittelevät työttömiä koskevien sääntöjen kiristämistä

Työnantajaleirissä hallituksen työllistämisesitykset otetaan vastaan positiivisemmin kuin palkansaajapuolella.

18.4.2016 13:35 | Päivitetty 18.4.2016 13:37

Työantajat löytävät hallituksen työllisyyspaketista paljon myönteistä. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan hallituksen tänään esittelemä paketti on toivottu avaus vaikean työllisyystilanteen helpottamiseksi.

EK:n mukaan työn vastaanottamisen on oltava työttömän ensisijainen vaihtoehto.

– On hyvä, että tarjottu työ tulee ottaa vastaan nykyistä tiukemmin säännöin ja että työnteosta kieltäytyminen johtaa selkeästi pidempään karenssiaikaan. Oikeaan suuntaan vie myös uudistus, jossa ammattitaitosuojan taakse ei voi enää piiloutua, johtaja Ilkka Oksala sanoo tiedotteessa.

EK:n mukaan sen jäsenyrityksistä kolmanneksella oli rekrytointivaikeuksia viime vuoden aikana. Työvoiman saantivaikeudet hidastivat lähes 14 000 työpaikan täyttämistä.

– Avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamisessa on edelleen suuria vaikeuksia, joita pitäisi pyrkiä helpottamaan kaikin mahdollisin keinoin. Meillä on outo tilanne, jossa avointen työpaikkojen määrä ja työttömyys kasvavat samaan aikaan, Oksala jatkaa.

Hänen mukaansa pettymys oli se, että hallitus ei esitellyt konkreettisia toimenpiteitä kannustinloukkujen purkamiseksi.

Myös yrittäjät kiittävät

Työministeriön esityksen mukaan työttömyysturvaa käytettäisiin jatkossa työttömän starttirahaan, palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen. Muutokset ovat aluksi kaksivuotisia, minkä jälkeen päätetään niiden jatkosta.

– Starttirahan ja palkkatuen rahoituksen osittainen siirtäminen budjetin ulkopuolelle takaa sen, että rahaa pitäisi riittää myös vuoden lopulla. Tämä on hyvä asia, toteaa Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén tiedotteessa.

Uudessa liikkuvuusavustuksessa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus. Työvoiman liikkuvuutta pyritään edistämään myös yhtenäistämällä työttömyysturvan työmatkoja koskevia säännöksiä.

Muutosten on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?